Назад

Цветан Симеонов: Трябва да се разработят интересни проекти, за да се привлекат инвеститори от Саудитска Арабия







Бързото откриване на българско посолство в Рияд е сред най-важните ангажименти от страна и на България, и на Саудитска Арабия, за да може да се развиват както политическите, така и икономическите връзки между двете страни. Това подчерта в „Европа сутрин“ Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата. Той бе част от бизнес – делегацията, която посети Рияд в рамките на официалната визита на премиера Бойко Борисов и представители на правителството.

Ключов фактор за двустранните отношения е туризмът, защото чрез него мюсюлманската държава ще опознае по-добре нашата. Това ще засили още повече и инвеститорският интерес. Саудитска Арабия вече заяви намерение да строи 5-звездни хотели у нас.

Цветан Симеонов-председател на БТПП: „Важно е също така един ден да се открие директен полет. Имат средства, разполагат в Саудитска Арабия със средства, защото нашият брутен продукт е повече от 10 пъти по-малък от този на Саудитска Арабия, а разделено на глава от населението тяхния е 3 пъти по-висок на човек брутният продукт, което означава, че те имат сериозни възможности за харчат пари в туризма“.

Две са били основните срещи на представителите на бизнеса в Рияд, като и на двете са били създадени много важни връзки, които ще подпомогнат бъдещи сериозни инвестиции в България. Интересът на арабските фирми се е оказал по-голям от очакваното.

Цветан Симеонов-председател на БТПП: „Имаше фирма от енергийния сектор, в който те са добри, в преработката на плодове и зеленчуци, една много сериозна фирма за производство на сокове. Като се има предвид, че плодовете, които те преработват и ние, са съвсем различни, това е една добра база за сътрудничество между наши и техни фирми, включително и в търговската област. Юридически фирми също бяха на срещата“.

Проведена е среща и с представителите на Световния търговски център на Саудитска Арабия, която е открила възможности пред български фирми да се рекламират на един от най-големите пазари в света.

Цветан Симеонов-председател на БТПП: „Те са в състояние да организират на всяка българска фирма панаир, изложение, като се почне от един ден до един месец, могат да ги обслужат за маркетинг на тяхните стоки, счетоводно обслужване дават, офиси – изнесени дистанционно, така наречените виртуални офиси могат да направят там българските фирми, за да се установяват контакти – секретариат, телефони, всичко се осигурява и това в много кратки срокове“.

Трудно е да се каже какъв точно би могъл да е размерът на саудитските инвестиции в България, като Симеонов подчерта, че е много важно бързо да се изготвят конкретни проекти, които да им бъдат представени. В този процес трябва да се впрегне целия ресурс на институциите, включително и на БАН, за да намерят онези ниши, които има потенциал да бъдат разработени в бъдеще, смята Симеонов.


01.12.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад