Назад

Ресторант ”Българска роза” в Шанхай не е получавал финансиране от българската държава нито от Пловдивски панаир, нито от китайската страна

Председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов получи следното писмо с молба да бъде публикувано в Инфобизнес и сайта на БТПП

Във връзка с последните изявления на ръководството на Пловдивския панаир в пресата, бихме желали да внесем следните уточнения:

Ресторант "Българска роза" се намира в отделна самостоятелна сграда с площ 314 кв.м в централната европейска зона на ЕКСПО'2010.

Китайският организатор проведе световен конкурс в края на м. април 2009, на който всички кандидати представиха концепциите си за дизайн, вид на предлагани храни и начин на обслужване. След продължителни преговори ресторанта е факт. Може да се нарече с много думи, но "кебапчийница" надали е най-подходящата. Предлага се висококачествена и разнообразна типична българска храна като таратор, мусака, каварма, винен кебап, шопска салата, айрян, български вина и напитки и, разбира се - скара. Ресторантът е един от малкото, които предлагат кухня с национална идентичност извън големите вериги като KFC, Burger King и редицата местни брандове. Това е причината, ресторант "Българска роза"  да предизвиква сериозен интерес сред посетителите. България може да се прослави по света по много различни начини и храната, напитките, обстановката и гостоприемството са само някои от тях.

Българският "Закон за обществени поръчки" не е релевантен по отношение на отварянето на ресторант в Шан хай.

Ресторанта е  организиран и  финансиран 100% с частни средства и НЕ Е със статут на официален участник, каквито са националните участия.   Ресторантът е   със статут на комерсиален участник и е с договор за наем на кетърингови услуги, извършвани в общодостъпните площи на територията на ЕКСПО'2010 с китайската страна в лицето на " Бюрото по координиране на световното изложение в Шанхай". Организирането, изграждането, обслужването и финансирането на ресторанта НЯМА никаква връзка с българското национално участие.

Ресторантът по никакъв начин НЕ Е получавал финансиране или подкрепа от българската държава в лицето на МИЕТ, нито  от Пловдивски панаир, нито от китайската страна.

Българският национален "щанд" (според автора) се намира в общ павилион с  Армения, Албания, Азърбейджан, Грузия, Македония и Молдова, който се нарича "сборен европейски павилион" . Разстоянието между българския национален павилион и ресторант "Българска роза" е над 500м. Не може и дума да става, че ресторанта се намира в сградата на павильона или по някакъв начин е обвързан с националното участие.

Не е редно в проблемите между МИЕТ и Пловдивски панаир, включително финансирането на националното участие, да се намесва като оправдание ресторанта, още по-малко фирма Експоцентър. Не е редно също така, която и да е страна да си позволява коментари по въпроси, с които не са запознати.

Международен престиж се гради трудно и продължително, но се разваля много лесно и бързо.

Костадин Владов
ЕКСПОЦЕНТЪР
Шанхай - тел. +8615921304506


11.05.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад