Назад

Време за решителни антикризисни мерки - позиция на БТПП

Въпросът за увеличаване на ДДС е ключов за икономиката, защото той носи 40 процента от приходите на бюджета и никой не трябва да е безразличен в това число и БТПП, като най-голямата национално представителна работодателска организация - каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Честата промяна на позициите и намеренията за реформи в данъчната политика не е добър сигнал нито към местния бизнес, нито към потенциалните инвеститори.

По-високият ДДС със сигурност ще доведе до ръст на цените, макар че намаляването на този данък невинаги ще доведе до намаляване на тези цени. Резултатът ще бъде по нататъшно свиване на потреблението и продължаване обедняването на българския гражданин и блокиране на повече средства на фирмите извън нормалния производствен търговски процес.

От постоянния контакт с фирмите знаем, че това ще доведе миграцията на нова група фирми към сивия сектор и то точно в момента, когато се опитваме да ги извадим на светло. С преминаването на една фирма в сивия сектор означава само по-малко доходи от ДДС, а се свързва и с по-малко плащания за осигуровки за корпоративни данъци и изобщо мултиплициране на негативния ефект.

Прави са анализаторите, които предричат ново свиване на платците на ДДС. По мнение на БТПП, ще продължи ефектът и от неплащането от страна на правителството по дълговете към фирмите. Съгласно договорката с правителствения екип в съвета за тристранно сътрудничество това плащане в пълен размер трябваше да стане до средата на месец юни, вместо това се получи намаление от 7 процента, като срокът за разплащането стана неизвестен. Освен това трябваше прозрачно да се подготви списък за изплащане на задълженията на държавата към фирмите. Сигналите на наши членове в регионите са, че в този списък на влезли и изпуснати от него фирми е направен по непрозрачни критерии.

Позволяваме си да припомним, че обявяването на една мярка за временна, също може да има негативен за икономиката резултат, когато бизнесът няма да е в състояние да планира нито своите приходи, нито своите плащания към бюджета.

Понеже отрицанието не е най-добрият принос към икономиката и сътрудничество с властите, бих напомнил, че освен увеличението на данъците има и друг вариант за борба с кризата. Това е рязкото съкращаване на бюджетни разходи. Ще предложим за размисъл и данните за публичните разходи в бюджета. По информация от статистиката през 2008-ма година те са 7.4 млрд, през 2009-та са 6.8, а за 2010 са предвидени малко над 8 милиарда. Недопустимо е в условия на криза да се увеличават публичните разходи. Още две цифри – през 2009 година преразпределителната роля на бюджета е била доведена до 38 процента, през 2010 година по бюджета който имаме, вече е - 41,3 процента. Затова нека повече не се избягва темата за рязкото съкращаване цели звена в администрацията, за по-решително намаляване на публичните разходи. За разлика от неясния ефект с идеята за вдигане на ДДС, такъв ход може незабавно да се извърши, той е в ръцете на държавната администрация.

Дошло е време разделно и е време за решителни мерки. Колебливите мерки водят до неустойчиви резултати и до заплаха от следващи периоди за неблагоприятни събития в българската икономика.

В момента БТПП е пуснала проучване до няколко хиляди от своите членове и се надявам да можем още в ранния следобед на понеделник, ясно да кажем по-точни проценти на одобрение или неодобрение, с които се ползват набелязаните мерки в данъчната сфера.

На 03.05. (понеделник) от 10.30ч. в БТПП ще се проведе обсъждане на мерките във фискалната сфера с членовете на УС, фирми и експерти и позицията ще бъде огласена в медиите на последваща пресконференция от 11.30ч.
30.04.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад