Назад

В Беларус се провежда сесия на Българско-белоруската междуправителствена комисия по търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество









На 9 и 10 ноември в Беларус се провежда сесия на Българско-белоруската междуправителствена комисия по търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество. В нея участва Тодор Табаков, член на ИС на БТПП. В програмата на българската делегация, водена от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев са включени срещи с местни министерства и ведомства, дискусии на тема научно-техническо и иновационно сътрудничество, туризъм, транспорт, селско стопанство и др.

"Днес ние не използваме целия потенциал, който имат търговско-икономическите ни отношения“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му за първите шест месеца на 2017 г. стокообменът между двете страни е на стойност 24,1 млн. щ.д. Износът ни расте с над 27% и достига 14,2 млн. щ.д., като салдото е положително. „Надявам се активизирането на двустранния диалог да е основа и за отчитане на по-големи обороти между бизнеса от двете държави“, каза още Александър Манолев.  В заседанията на Междуправителствената комисия участие взе и заместник-министърът на туризма г-жа Ирена Георгиева, като бяха обсъдени още и теми  в сферата на енергетиката, образованието и др.

В рамките на посещението г-н Табаков направи среща с ръководството на Белоруската търговско-промишлена палата и обсъди двустранното икономическо взаимодействие. Бе подписано споразумение за сътрудничество между търговските палати на двете държави.

Проведен бе и съвместен бизнес форум. На форума бе съобщено, че по данни на белоруския  национален център по маркетинг и конюнктура на цените в Беларус има 79 регистрирани компании с българско участие. България може да изнася за Беларус продукти на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, вина, машиностроителна и електротехническа продукция, изделия на електрониката, продукти на органичната химия, подемно-транспортни машини,  металообработващи машини, електрически двигатели и генератори и др. От 2015 г. се забелязва значителен ръст при вноса от Беларус на автомобилни превозни средства за транспорт на стоки, стана ясно по време на форума. 


10.11.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад