Назад

Българо-канадски бизнес форум "Защо Канада?"

Целият спектър очаквани ползи от СЕТА – във фокуса на събитието
Днес, 7 ноември, в София се проведе Българо-канадски бизнес форум под надслов „Защо Канада?“, организиран под егидата на Канадското посолство в Букурещ, акредитирано за България. Форумът се осъществи по линия на отличното партньорство между Българската търговско-промишлена палата, Канадско-българската бизнес мрежа и Националната бизнес мрежа. Във фокуса на събитието бе разкриване на всички ползи за българския и канадски бизнес от влязлото в сила на 21 септември 2017 г. Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА).

При откриването на форума председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че БТПП подкрепя споразумението, тъй като предоставя нови възможности, достъп до един слабо използван пазар до сега, с изключително добра икономическа среда, предпоставка за отлично сътрудничество.

Присъединяването на България към ЕС бе голяма, важна и сложна стъпка, изискваща немалко усилия, каза Симеонов, но резултатът показва жизнеспособността на българския бизнес, адаптивността му. СЕТА е още едно предизвикателство с много положителни очаквания, които по преценка на БТПП ще бъдат многократно надхвърлени. Споразумението като взаимноизгодна сделка ще доведе до многобройни ползи на икономическо ниво, които обаче ще се проявят с времето.

Бизнесът в България не подценява дискусията за и против споразумението и смята, че то ще подобри конкурентоспособността на българските предприятия.

Президентът на Канадско-българската бизнес мрежа  Матей Недков също се обърна към участниците – над 120 представители на български компании, бизнес организации, институции, дипломати и медии. Той отбеляза, че вече се наблюдават положителни резултати за канадските потребители - намаляване на цените на стоки с произход ЕС с до 40%.

Н. Пр. Кевин Хамилтън, извънреден и пълномощен посланик на Канада, акредитиран за България, Румъния и Република Молдова, се обърна към участниците и информира, е тази година Канада отбелязва 150 години от създаването си като конфедерация, а наскоро е отбелязана 50-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Канада. Той даде няколко примера за успешни бизнесмени в Канада с български произход. В страната на кленовия лист живеят и работят десетки хиляди българи. Той подчерта, че България е добро място за бизнес и инвестиции, а Всеобхватното споразумение между ЕС и Канада е още един плюс за предприемачеството.
Според дипломата, 23% ръст на търговския потенциал между ЕС и Канада е очакван резултат от споразумението. Бе подчертано, че Канада ще приветства скорошно ратифициране на документа от България.

Посланик Хамилтън посочи и някои директни ползи за българското общество: намаляване на митническите ставки за редица стоки до 0%, нови възможности за селскостопанския сектор, отваряне на пазара на услуги, нови възможности за обучение и работа, участие в обществени поръчки в Канада, по-лесно навлизане на МСП на канадския пазар. Той обобщи, че споразумението цели изграждане на мостове и връзки, а не стени и препятствия.

Зам.-министър Георг Георгиев приветства участниците от името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Той подчерта, че СЕТА създава нова рамка за развитие на връзките на различни нива и сфери между ЕС и Канада. От 1 декември отпадат и визовите ограничения между България и Канада.

В три последователни панела бяха представени статистически данни и икономическите реалности на България и Канада, какво ще даде СЕТА, какво се очаква от бизнеса от двете страни на океана, реални и възможни инвестиции. Публиката участва и в много активна дискусия с въпроси, позиции и примери.

Събитието бе подкрепено и от български и канадски организации.


07.11.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад