Назад

Новоназначеният търговски съветник към посолството на Кипър у нас посети БТПП



Председателят на БТПП Цветан Симеонов проведе среща с извънредения и пълномощен посланик на Република Кипър в София Ставрос Августидис и с новоназначения търговски съветник към посолството на Кипър Йосиф Кипреос.

По време на разговора бяха дискутирани двустранните икономически отношения и бе констатирано, че съществува голям потенциал за развитие на бизнес отношенията. Коментирана бе международната дейност на Палатата - в това число отличните отношения с Кипърската търговско-промишлена палата, която освен пряк партньор на Палатата, сътрудничи с БТПП и в Асоциацията на балканските палати, и в организацията Европалати.

Констатирано бе, че би било подходящо нашите усилия в развитие на двустранните икономически отношения да бъдат съпроводени и с подходящи събития по държавна линия.

Г-н Кипреос представи намеренията си  относно организирането на работна програма по време на мандата в София, поставяйки акцент върху полагането на усилия за повишаване на двустранния стокообмен между Кипър и България.

БТПП от своя страна ще съдейства на посолството при предстоящо организиране на презентация за възможностите за правене на бизнес с Република Кипър, за което допълнително ще уведомим заинтересованите.

По данни на Министерство на икономиката за периода януари-март 2017 г., сравнени с данните за същия период на 2016 г., показват следната тенденция:

-  Стокообменът отчита ръст от 9.1%;

-  Износът от България за Кипър отчита ръст от 9%;

-  Вносът от Кипър отчита ръст с 9.3%.

За 2016 г. Кипър е на 34-то място в износа ни с дял от 0,3 % и на 53-то място във вноса с дял 0,1 % от общия ни внос.

 

 


02.10.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад