Назад

Министърът на външните работи на Република Судан Ибрахим Гандур се срещна с председателя и членове на УС на БТПП

Българската търговско-промишлена палата изрази готовност да подготви посещение в Судан


Министърът на външните работи на Република Судан Ибрахим Гандур, който е на официално посещение у нас, се срещна с председателя и членове на УС на Българската търговско-промишлена палата.

Възможностите за икономическо сътрудничество между България и Судан бяха основна тема на разговора с външния министър на африканската страна. Цветан Симеонов представи икономиката на България и силните сектори и компании, които имат интереси в Судан. Информационните технологии, строителството, минното дело, селското стопанство, преработвателната индустрия бяха разисквани като области от взаимен интерес.

Министър Гандур потвърди интереса на страната да търси да привлече инвеститори в селското стопанство, минното дело, енергетиката и др. Судан разполага с много богати природни ресурси, които не се използват оптимално. В страната се отглежда дървото, от което се произвежда гума арабика, изключително търсена съставка за хранително-вкусовата промишленост. Само 20% от наличната земя се обработва. Страната е голям вносител и на пшеница – 3 млн т. годишно. Освен това е трети износител на злато в Африка. Разполага с нефтени залежи и условия за добиване на възобновяема енергия.

Осъществяването на бизнес форум в Хартум в края на 2017 г. също бе обсъдено. Българската търговско-промишлена палата изрази готовност да подготви посещение в Судан, съвместно с Посолството на Судан в София и Суданската търговско-промишлена палата.

Председателят на БТПП предложи и сътрудничество на ниво търговски палати – предаване на опит и обучение на експерти от Суданската палата в областите: поддържане на търговски регистър, издаване на електронни документи, електронен търговски арбитраж и др.

При интерес да намерите партньор от Судан или да участвате в предстоящото посещение, можете да се свържете с Дирекция Международно сътрудничество и международни организации, БТПП, тел. 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg.

 

 


28.07.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад