Назад

Семинар за преимуществата на електронните разплащания

Българската търговско-промишлена палата и Mastercard организираха обучителен семинар за запознаване на малките и средни предприятия, с предмет на дейност търговия със стоки и услуги, с ползите от приемането на електронни разплащания за повишаване на тяхната конкурентоспособност и адаптирането им към изискванията на съвременния потребител. Събитието се проведе в БТПП и в него взеха участие представители на малкия и среден бизнес и на регионалните търговско-промишлени палати.

Водещият на семинара - Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, запозна участниците с основните преимущества на електронните разплащания за бизнеса, както и с методите, по които те биха могли да повишат приходите от продажби и ефективността на бизнес процесите чрез приемането на безналични плащания.

Целта на семинара бе да помогне на представителите на малките и средни предприятия да се адаптират по-лесно и бързо към променящата се регулаторна рамка и активната политика на правителството, насочена към борбата със сивата икономика чрез насърчаването на електронните разплащания. В тази връзка бяха представени и нагласите, предпочитанията и очакванията на българските потребители към използването на съвременни методи за разплащане.

„Съществуват много митове, че електронните плащания не са подходящи за всеки бизнес. Истината е, че те могат да допринесат за растежа на вашия бизнес, независимо дали той е малък или голям и в кой сектор е позициониран. Търговците, които не приемат безналични плащания, пропускат потенциални продажби. Освен това, когато плащат с карта, потребителите харчат средно с 16% повече. Ето защо, електронните плащания са за всеки търговец, който иска да бъде конкурентоспособен и да развива бизнеса си,“ сподели г-жа Манова.

В рамките на семинара бяха представени и начините, по които електронните разплащания допринасят за намаляване на административните разходи и гарантират сигурността на оборота. “Малките и средни предприятия формират гръбнака на европейската и българската икономика. Въпреки това, те се сблъскват ежедневно с финансови предизвикателства като получаване на забавени плащания, управление на кеша, получаване на кредит и др., което затруднява тяхната конкурентоспособност спрямо утвърдения и големия бизнес. Картовата технология и електронните разплащания могат да помогнат на стартиращия или малкия бизнес да преодолее по-лесно тези пречки и да бъде конкурентоспособен с големите играчи“, каза г-жа Манова.

След края на презентационната част, гостите имаха възможност да зададат своите конкретни въпроси към лектора и да получат експертен съвет от представителите на Mastercard.

През 2017 г. е предвидено да се проведе още един обучителен семинар на същата тема в Бургас (септември-октомври). Форумът е насочен към малки и средни търговци, работещи в секторите ХоРеКа, фризьорство и козметика, търговия с хранителни и бързооборотни стоки, алкохол и тютюневи изделия и др. Дата и програмата за него ще бъдат обявени месец по-рано на интернет страницата на БТПП.

Участието в семинарите е безплатно.


21.06.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад