Назад

Към МОН ще функционира Консултативен съвет с участието на представители на бизнеса

Цветан Симеонов: При предстоящото увеличение на учителските заплати да се отчита приноса на всеки учител


Към МОН ще започне функционирането на Консултативен съвет с участието на представители на бизнеса. За това постигнаха пълен консенсус Асоциацията на организациите на българските работодатели и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

АИКБ, БТПП, БСК и КРИБ изразиха своята загриженост за все по-задълбочаващите се проблеми в областта на образованието и връзката му с пазара на труда у нас. От страна на БТПП, Цветан Симеонов настоя при предстоящото увеличение на учителските заплати да се отчита приноса на всеки учител, да се поставят критерии като "по-доброто представяне на учащите при външното оценяване" и след това да се увеличава конкретната учителска заплата. Според него, въпросът за участие на специалисти от практиката като преподаватели в образованието стои открит от много дълго време.

Образованието е първият от общо четири приоритета, около които работодателите са се обединили за настоящата година, а през последните две години недостигът на кадри е основен задържащ фактор за развитието на икономиката на страната.

Най-търсени от бизнеса в момента са машинни и електроинженери, енергетици, както и оператори на машини, стругари, шлосери, заварчици, които са със средно образование.

Работодателите апелираха за по-бързото приемане на списъка на защитени професии, който се чака от 2014 г. Друг проблем, който се откроява е, че и малкото завършили от посочените специалности търсят по-добра реализация в чужбина. Работодателите настояха да се приемат икономически механизми и стимули, като например целеви държавни стипендии, за привличане на младите хора към дефицитни специалности в средното професионално и във висшето образование у нас.

Също така икономически стимули, като опрощаване на кредити, такси и стипендии за реализация в страната. Министър Красимир Вълчев прие да се сформира Консултативен съвет към ведомството, който да заседава всеки месец, с очакване да заработи до месец.

В заключение министърът се ангажира образователното министерство да е готово с промените в Закона за предучилищно и училищно образование до есента и да ги внесе в Парламента заедно с обсъжданията на Закона за Държавния бюджет. Така една професионална паралелка, ако е оценена от местния трудов пазар, ще получи по-високо финансиране.

Министърът очаква подкрепа от бизнеса за съвместно иницииране на информационни кампании за популяризиране за привличане на младите хора към професионално образование и към повече технически специалности.

 


14.06.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад