Назад

Цветан Симеонов: България не е изчерпала потенциала си за растеж

Председателят на БТПП участва в панел „Икономиката на България“, с който се закри икономическият форум Шумът на парите

България не е изчерпала потенциала си за растеж. Страната ни има най-енергоемкото и най-суровинноемкото производство в ЕС и е сред страните с най-ниска производителност на труда. Това е резерв, който все още не е изчерпан. Другият резерв е износът.

Това каза Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), по време на панел „Икономиката на България“, с който се закри икономическият форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

В същото време, проучвания на БТПП в последните години показват, че интересът на компаниите към иновациите и намеренията им да ги използват, за да подобрят позициите си на пазара, започват да спадат. Според Симеонов това е необяснимо, защото иновациите могат да помогнат за преодоляването и на трите слабости на българската икономика.

По думите му интересът към инвестиране в България не намалява, а расте. Той обаче смята, че след промените управляващите имат хронична неспособност да привличат инвеститори и да създават проекти, които да поставят на масата.

Говорейки за търговското споразумение между ЕС и Канада - СЕТА, председателят на БТПП подчерта, че фирмите нямат притеснения от разширяване на възможностите. „Трябва да търсим нови пазари, имаме още неизползвани възможности. Никой от управляващите не си мръдна пръста да види какво се случва в Африка. Много хора, които са завършили в България, сега са на власт там“, допълни той.

Според него, ако балканският регион се яви под един бранд, ще стане петата сила в света - след Италия, Франция, Швейцария и Испания, и това също е резерв, който трябва да се използва.

Партньор на Шумът на парите' 2017 е Enterprise Europe Network.

 


02.06.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад