Назад

България и Азербайджан отбелязаха 25 години двустранни отношения

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров бе сред официалните гости

България и Азербайджан отбелязаха 25 години двустранни отношения. Двете държави ще продължават да развиват сътрудничеството си във всички посоки. Това стана ясно на конференция „България - Азербайджан: 25 години дипломатически отношения. Перспективи за двустранно партньорство и многостранно сътрудничество“. Главният секретар на БТПП Васил Тодоров бе сред официалните гости.

Събитието се проведе в Дома на Европа и бе открита от Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт. По време на откриването посланикът на Република Азербайджан в България н. пр. Наргиз Гурбанова заяви, че двете държави може да са различни, но имат доста сходства, а взаимоотношенията на Азербайджан с България през последните години са достигнали до степен стратегическо партньорство и тяхната цел сега е да го развият допълнително в сфери от взаимен интерес.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че правителството ще продължава да работи изключително активно за развитието на отношенията между България и Азербайджан във всички посоки и в най-добра светлина. По думите й се работи и се полагат усилия за необходимостта от засилване на икономическите отношения между двете страни. Според нея, когато се говори за икономическите отношения между България и Азербайджан основната тема няма как да не бъде енергетиката. Министър Петкова посочи, че България има няколко приоритета в сферата на енергетиката и те са свързани със сигурността на доставките. Тя обясни, че за страната ни Азербайджан е стратегически партньор и България винаги е подкрепяла и е активен участник в Южния газов коридор. Министърът на енергетиката уточни, че проектите, с които България участва в него са няколко: интерконекторът Гърция – България и Турция - България. 


16.05.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад