Назад

Извънредният и пълномощен посланик на Република Руанда за Република България, представи в БТПП икономическите и инвестиционни предимства на африканската държава

Н.Пр. г-н Жан Пиер Карабаранга, извънредният и пълномощен посланик на Република Руанда  за Република България (със седалище в Хага), посети София и направи презентация в БТПП за икономическите и инвестиционни предимства на африканската държава.

Събитието бе открито от г-н Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), който приветства интереса на руандския посланик към Палатата и нейните членове, и призова българският бизнес все по-успешно да опознава нови дестинации.

Н.Пр. посланик Карабаранга също благодари за доброто сътрудничество с БТПП и за проявения интерес от представителите на българския бизнес. В своята презентация посланикът подчерта икономическия преход на африканската държава през последните 23 години, като наблегна най-вече на нарастващите темпове на БВП (които бележат ръст от 13% годишно), спада на безработицата (която е едва 3,4%), специалните икономически зони, освободени от ДДС, достъпът на Руанда до други пазари на континента, както и стратегията за развитие на страната, приоритетно акцентираща върху информационните и комуникационни технологии, туризма, зелената енергетика  и други развиващи се сектори.

Презентацията приключи с неформален прием, по време на който български фирми и предприемачи имаха възможността лично да говорят с Н.Пр. посланика и да зададат своите въпроси.

Освен, че оглавява множество класации на Светoвната банка и на Forbes за започване на бизнес в Африка, в последното десетилетие БВП на Руанда се е увеличил с почти два пъти, като по време на 20-годишния преход на държавата БВП на глава от населението е нараснал от 200 на 700 щатски долара. За бързите темпове на развитие на Руанда спомага и активното й участие в Източноафриканската общност, която обединява пазарите, визовия режим, свободното придвижване и свободната търговия между 120-милионното население на Кения, Бурунди, Южен Судан, Танзания, Уганда и Руанда, както и оторизацията на Съвета на Европейския съюз от миналата година за подписване на Споразумение за икономическо сътрудничество между ЕС и ИАО.   


14.05.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад