Назад

Цветан Симеонов: Расте ли икономиката, ще растат и възнагражденията

В някои сектори минималната работна заплата трябва да бъде намалена, иначе ще влязат в сивата зона


При минималната работна заплата със сигурност има възможности за движение, но то не е еднопосочно нагоре. Има сектори, в които може и няма проблеми тя да расте, например в IT индустрията. Това заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов в интервю за икономическия сайт Economy Magazine.

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата:

Има обаче и сфери, в които тя трябва да бъде намалена, за да не влязат в сивия сектор хора с ниска производителност на труда. Затова спасението е в някои сектори минималната работна заплата да бъде намалена. Ето защо трябва да приемем Конвенция 131 на МОТ и по този начин ще разполагаме с обективни критерии за определяне на реалния размер на МРЗ. И сега е позволено в колективните трудови договори в някои сектори да се предвиди друг размер на МРЗ. При определянето на заплатата трябва да се изхожда от обективни критерии, а не само от желанието хората да имат по-висок стандарт. Ние ще продължаваме да настоявате МРЗ да не е измерител за други плащания, което досега не беше възприето.

През 2017 г. очаквам средната работна заплата да надмине 1000 лв. за България. Тя ще продължи да расте, но едва ли драстично, както някои политически лидери обещават. Размерът на доходите ще зависи от развитието на българската икономиката. Европейските фондове няма да помогнат доходите тук механично да се увеличат, нужен е високопроизводителен труд от страна на всеки, който работи.


13.02.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад