Назад

В БТПП се проведе презентация ELAN Biz

За улесняване на контакти между МПС от ЕС и фирми от седем страни от Латинска Америка






В БТПП пред представители на българския бизнес и дипломати бе представена финансираната от Европейската комисия програма  ELAN Biz за улесняване на контакти между МПС от ЕС и фирми от седем страни от Латинска Америка (Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Мексико и Перу).

Презентацията бе открита от председателя на БТПП Цветан Симеонов, който изтъкна липсата на достатъчно контакти на политическо равнище и между представителите на бизнеса от региона. Именно затова от особено значение бяха проведените по-рано тази година посещения на бизнес делегация, водена от БТПП във Федеративна Република Бразилия и Република Аржентина, част от посещението на президента Росен Плевнелиев, подчерта г-н Симеонов. В столицата на Бразилия бе проведен и първият по рода си Бразилско-български бизнес форум, организиран от Националната камара на индустрията на Бразилия и БТПП. Съществената роля на официалната визита и бизнес форума за подновяване и активизиране на контактите между нашата страна и страните от Южна Америка бе подчертана и в поздравителния адрес, изпратен от зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

Пазарът в Латинска Америка не е лесен и български фирми трудно успяват да се реализират там, но тук идва и мястото на програми като ELAN Biz, заяви председателят на БТПП. Българската търговско-промишлена палата насърчава българските фирми да търсят развитие и извън ЕС, а страните от този регион са една добра алтернатива, каза в заключение г-н Симеонов.

По време на  презентацията, г-жа Беата Папазова, съветник по европейските въпроси към БТПП, заяви, че Латинска Америка е стратегическа зона за ЕС и предоставя все още нови за Съюза нисши, но пък е налице обхватна правна рамка за легитимни действия за бизнес сътрудничество.

Основната презентация бе направена от г-н Хавиер Санчез, експерт по въпросите на страните от Латинска Америка и Карибския басейн и по програмата ELAN Biz.

България е избрана ELAN Biz като приоритетна държава за разпространение на информация за експертната мрежа сред членките на ЕС, заедно със страни като Латвия, Литва, Унгария, Румъния и Гърция. Липсата на достатъчно информация бе посочена от експерта като основен проблем и именно тук онлайн платформата на ELAN Biz намира своето приложение. Вече близо година електронният портал събира полезна информация за търговията и основните секторина интерес за седемте държави, включени в проекта, но основното му предимство е, че предлага актуална информация за подписаните споразумения между ЕС и държавите от региона. Платформата предоставя и услуга „попитай експерта“, състояща се в безплатни консултации по отношение на изискванията за достъп до пазара на споменатите седем страни.

Със своите 600 млн. души население и една прогресивно нарастваща по брой средна класа, Латинска Америка е атрактивен потенциален консуматор на стоки. Също е редно да се отбележи, че ИСТ сектора в района се развива дори по-бързо от развитите страни и представлява интересна бизнес възможност.

В заключение на презентацията си г-н Санчез отдели внимание на специфичните комуникационни подходи и културни особености при водене на преговори с представители на бизнеса от Латинска Америка.


16.12.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад