Назад

Установяване на сътрудничество с Република Руанда



По повод визитата си за връчване на акредитивните писма на Президента на България Росен Плевнелиев, Н. Пр. Жан Пиер Карабаранга, посланик на Република Руанда за България, посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов.

Председателят на Палатата представи дейността на организацията, Арбитражния съд и успешното сътрудничество на Палатата с международни организации, както и бизнес климата в България.

От своя страна, Н. Пр. Жан Пиер Карабаранга очерта предимствата за развитие на бизнес и партньорство в Руанда, като акцентира върху новия икономически и международен облик на републиката и програмата за развитие на държавата Vision 2020. Според данните на Посланика, страната е мястото за най-свободно развитие на бизнес в Африка, най-безопасната държава в региона и с най-добри темпове на развитие на бизнес климата в Източна Африка.

В последните 13 години БВП на Руанда се е увеличил с 81%, като растежът само за 2015 г. в 7%. По време на 20-годишния преход на държавата БВП на глава от населението се е вдигнал от 200 на 700 долара, като цел на Vision 2020 е да достигне 1000 долара. Руанда е също така и част от Източноафриканската общност, която обединява пазарите, визовия режим, свободното предвижване и свободната търговия между 120-милионното население на Кения, Бурунди, Южен Судан, Танзания, Уганда и Руанда.

Основна тема на срещата бяха бизнес секторите, в които Руанда изразява желание за установяване на контакти и сътрудничество с България, а именно – туризъм, хидро- и соларна енергетика, обработка на хранителни продукти, минна индустрия и металургия, информационни и комуникационни технологии, медицина. Изразено бе желание и от двете страни за провеждането на бизнес форуми, на които представители от тези браншове да обменят контакти и да установят сътрудничество. 


12.05.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад