Назад

БТПП участва в 18-та кръгла маса на бизнеса от ЕС и ЯпонияЗаместник-председателят на БТПП Георги Стоев бе поканен да участва в 18-та кръгла маса ЕС–Япония, в качеството си на председател на Комитета за търговия и инвестиции на ЕВРОПАЛАТИ и съпредседател на Българо-японския икономически съвет при БТПП.

Срещата бе открита от представители на японското правителство в преговорите по Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония - Koji Haneda от Министерството на външните работи и Koichi Akaishi, генерален директор по търговската политика в Министерството на икономиката, търговията и индустрията на Япония.

Kazuo Tsukuda - старши изпълнителен съветник на Mitsubishi Heavy Industries Ltd., и Fabrice Bregier - президент и главен изп. директор на Airbus S.A.S., изтъкнаха в изказванията си при откриването на форума необходимостта от продължаване на диалога между бизнес лидерите на ЕС и Япония по основните общи цели за подобряване условията за конкурентоспособност на фирмите  и създаване на пазар, свободен от бариери.

Участниците в кръглата маса изказаха готовност да разширяват перспективите за търговия, сътрудничество и иновации, за устойчив икономически растеж. По време на състоялите се неформални срещи по време на форума Георги Стоев се срещна с Junji Suzuki,  министър на икономиката, търговията и индустрията (METI), и го информира за предстоящото посещение на българска бизнес делегация в Япония през месец май и за избора на министър Божидар Лукарски за почетен председател на Българо-японския икономически съвет при БТПП. Министър Suzuki изрази готовност за среща с делегацията, ако програмата му през този период позволява, и предостави на Георги Стоев координатите за контакт с кабинета му в METI. От своя страна съпредседателят на БЯИС увери министър Suzuki, че ще информира за това министър Лукарски.

Георги Стоев разговаря и с представителите на Mitsubishi Heavy Industries Ltd. - Kenichi Oki и Shingo Ueda.

Днес зам.-председателят на БТПП се срещна с посланика ни в Токио Георги Василев, като предостави на посолството списък на японски фирми, участвали в кръглата маса, които са изразили желание  да се срещнат с българската делегация  и да участват във форума в Токио през май т.г.


22.04.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад