Назад

Публична лекция на посланик Ерик Рубин на тема "Америка и България: съюзници и партньори"



Снимка: БГНЕС

Американският посланик у нас Ерик Рубин изнесе публична лекция на тема "Америка и България: съюзници и партньори". Събитието, организирано от Атлантическия клуб в България, бе открито от Соломон Паси. Сред гостите бе и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Интерконекторът с Гърция ще има сериозно стратегическо значение за България, коментира посланикът на САЩ. Държавният секретар Джон Кери обеща на България съдействие за енергийната диверсификация и сигурност, припомни Рубин и каза, че САЩ са помогнали на  съвместната работа между България и Гърция по създаването на газовата връзка между двете държави.

"Времената не са лесни за никого в региона, особено за България", коментира посланик Рубин. "Нека кажа, че Америка е до вас и ще подкрепи изборите, които сте направили – за Европа и за трансатлантическите връзки".

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) и приключването на преговорите по него е въпрос и на сигурността, не само на икономиката, отбеляза посланикът. Споразумението ще увеличи работните места и растежа от двете страни на океана и ще укрепи лидерската ни позиция в налагането на глобалния стандарт за защита на околната среда, работниците и потребителите, каза той.

Има задълбочени връзки между България и САЩ, както с американския университет в Благоевград, така и с хилядите българи, които пътуват, за да работят и намерят нови приятелства там. Скоро ще издадем 100-хилядната виза за български студенти, които отиват на летни бригади в САЩ, каза още посланик Рубин.

Ние виждаме партньорството между България и САЩ като една котва, която ще донесе стабилност тук на Балканите, посочи още Рубин.

 


08.04.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад