Назад

Възможности за разширяване на търговско-икономическите отношения със Социалистическа република Виетнам



Новоназначеният посланик на Виетнам Н. Пр. Нгуен Тхи Хонг Оан посети БТПП и се срещна с председателя Цветан Симеонов. В срещата участва и търговският съветник към Посолството на Социалистическа република Виетнам в България Нгуен Тхай Хоа.

Тема на разговор бе разширяването на икономическото сътрудничество. Н. Пр. Нгуен Тхи Хонг Оан запозна председателя на БТПП с високите темпове на растеж на виетнамската икономика. Населението на страната вече наброява 91 млн. жители. През 2015 г. е постигнат икономически растеж в размер на 6,68 %. Инфлацията е само 0,4%, а преките чуждестранни инвестиции възлизат на 15,6 млрд.щ.д. Страната е подписала редица споразумения за свободна търговия с 12 страни от Северна, Южна Америка и Тихоокеанския регион. Страната залага много на бъдещото сключване на споразумение за свободна търговия между Виетнам и ЕС, което ще има пряко влияние върху отношенията с България.

Цветан Симеонов изложи възможностите за съвместен бизнес между български и виетнамски компании, по-специално в областите: селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, машиностроене за хранителната и преработвателната промишленост, автомобилна промишленост и производство на резервни части за автомобили, велосипеди и мотопеди и др.

Председателят на БТПП и Посланик Оан отбелязаха потенциала за развитие и неизползваните ниши и възможности в двустранните отношения. Договорено бе с конкретни действия да се обърне внимание на неизползвания капацитет.

Предстои посещение на ниво министър на България във Виетнам в края на годината, и в подготовка на визитата, БТПП и Посолството на Виетнам в София ще организират представяне на икономиката на източната страна и привилегиите, с които могат да се ползват българските компании, правейки бизнес във Виетнам. Събитието се планира през месец септември.

При предварителен интерес за участие, може да се свържете с Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“, БТПП, e-mail: interdpt@bcci.bg.


31.03.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад