Назад

БТПП и НАП - за въвеждане на електронно фактуриране у нас





Проведена бе съвместна пресконференция на БТПП и НАП по темата за въвеждане на електронно фактуриране в България.

Росен Бъчваров, Директор „Комуникации и протокол“, НАП, посочи, че през последните години се наблюдава сериозен интерес сред фирмите към електронното фактуриране. Той уточни, че в много европейски държави има подобен законов регламент.

По думите му най-късно до ноември 2018 г. предстои въвеждането на единен европейски стандарт за е-фактуриране, съгласно европейското законодателство. В този контекст се обмисля задължително е-фактуриране в сферата на обществените поръчки у нас. Предстоят да бъдат изготвени съответните анализи за въвеждането на електронното фактуриране, както и необходимите ресурси за реализирането на концепцията – времеви, човешки и технологични.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов, представи резултати от проучване мнението и нагласите на бизнеса сред членовете на Палатата, в което се отчита, че 88% от българските фирми одобряват преминаването към електронно фактуриране, което пести време и разходи на фирмите за обработка на документите и елиминира възможностите за грешки.

В анкетата членове на БТПП отбелязват като необходимо приемането на единен стандарт, с които ще се съобразяват различните доставчици на платформи за електронно фактуриране. Цветан Симеонов даде примери как БТПП може да съдейства чрез стандартите GS1, които вече се прилагат в доста европейски страни и генерират значителни икономии – например в Италия от всяка една поръчка между контрагенти се пестят от 25-65 евро, когато обменът на документи е изцяло електронен.

Резултати от проучване на БТПП - ТУК


25.03.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад