Назад

Извънредният и пълномощен посланик на Япония в Република България изнесе лекция в БТПП





Зам.-председателят на БТПП Георги Стоев откри събитието „Политика на Японското правителство в науката и образованието и връзка с бизнеса“- съвместна инициатива с Асоциацията на завършилите Токайския университет в България, представлявана от Биляна Радославова.

В БТПП за 5-ти път се проведе традиционната лекция на ръководителя на дипломатическата мисия на Япония в България. Тазгодишната лекция бе посветена на темата за сътрудничеството между бизнеса и науката в далекоизточната страна и бе изнесена от Н.Пр. Шиничи Яманака,  извънредния и пълномощен посланик на Япония в Република България.

Георги Стоев, зам.-председател на БТПП  и съпредседател на Българо-японския икономически съвет, приветства интереса на участниците към заздравяването на българо – японските отношения, очертавайки и някои основни момента от съвременните отношения между страните от ЕС и Япония - като предстоящото споразумение за свободна търговия, което се очаква да бъде подписано тази година.

В своята лекция Н.Пр. Яманака очерта някои от най-важните характеристики на японското общество и индустрия, подчертавайки както слабите, така и силните страни в своя SWOT- анализ. Предизвикателства пред страната на изгряващото слънце са спадът на инвестициите в дългосрочната научно-изследователска дейност, за сметка на инвестициите в кратки проекти, забавен растеж на БВП, както и демографския изглед в бъдеще.

Като силни страни на Япония Н.Пр. Яманака посочи насърчителните мерки за т.н. отворени иновации и за заздравяването на връзката между науката и бизнеса, прехода към индустрия 5.0, високотехнологичните фабрики, като не на последно място бе подчертана и ролята на японските изкуства и култура, които успешно надхвърлят географските граници на  далекоизточната страна.

 

 


06.04.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад