Назад

Среща с втория секретар в икономическия отдел на японското посолство



Вторият секретар в Икономическия отдел на посолството на Япония у нас  Хитоши Хатта посети БТПП и се срещна с председателя на палатата Цветан Симеонов и зам.-председателя Георги Стоев. Дискутирани бяха съвместни дейности от страна на БТПП, Българо-японския икономически съвет и Посолството на Япония у нас в подкрепа на двустранните бизнес отношения. В рамките на разговора бе засегнат и процеса на преговаряне на условията по Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония, в който се очаква да бъдат привлечени представители на бизнеса от двата региона. Към срещата си присъедини и Валентина Александрова, съветник на министъра  на икономиката на България и участва в обсъждането на възможностите, предоставени от индустриалните паркове в България.
 
Домакините представиха основните характеристики на икономическата среда в страната, както и дейността на БТПП в полза на бизнеса. 
 
Хитоши Хатта изтъкна, че има за основна цел привличане на нови японски инвеститори в нашата страна. Той информира, че към момента съществува интерес за създаване на смесени предприятия между японски и европейски компании. 
 
Цветан Симеонов потвърди готовността на палатата да подкрепи всички инициативи, насочени към насърчаване интереса и ангажиране на инвеститори от Япония както в сферата на високите технологии, така и в други сектори от взаимен интерес. Георги Стоев запозна Хитоши Хатта с  европейската програма Хоризонт 2020 и благоприятните условия, които тя създава  за малките и средни предприятия от България и Япония, както и със съвместните дейности в подкрепа на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония. 
 

20.10.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад