Назад

Среща във връзка с проект „Приложение на ЦЕФТА за интернационализация на икономиката на Югоизточна Европа”

Среща във връзка с проект „Приложение на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА) за интернационализация на икономиката на Югоизточна Европа” между търговско-промишлените палати на страните от ЦЕФТА и Асоциацията на германските търговско-промишлени палати (DIHK-CEFTA) се проведе в БТПП. В срещата участваха председателят на Палатата Цветан Симеонов, ръководителят на проекта Едуард Шварц, експерти от Германия, сред които Томас Хюбнер, консултант,  д-р Роланд Щтрохмайер, директор в SEQUA и оценители. Основен предмет на разговора бяха резултатите от проекта, който стартира през м. май 2010 г. и продължава до м. април 2016 година.  
 
В проекта участват търговско-промишлените палати на страните от ЦЕФТА – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия, Македония, Молдова, Сърбия, Черна гора, а Палатите от България, Гърция и Турция са партньори - небенефициенти.  Проектът се финансира от Федералното министерство за икономическо сътрудничество и развитие на Германия (BMZ) чрез Фондацията за икономическо развитие и професионално обучение (SEQUA) и се ръководи от Асоциацията на германските търговско-промишлени палати. 
 
В България през последните 6 години, в двете фази на проекта, са проведени редица семинари и работни срещи с партньорите, обучения в областта на търговския арбитраж, конференции.  Цветан Симеонов изрази удовлетвореност от постигнатите резултати и изказа благодарност за доброто сътрудничество в рамките на проекта. Той потвърди готовността на БТПП да приеме отнтово за едноседмично обучение представител на Търговско-промишлената палата на Тирана по въпросите на арбитражния съд - ангажимент, изразен от БТПП при проведения наскоро в Палатата Българо-албански бизнес форум с участието на президентите на двете страни.
 
В рамките на срещата бяха обменени идеи за бъдещи проекти и предложения за подпомагане интернационализацията на икономиките на страните от Западните Балкани чрез усъвършенстване на услугите като търговски арбитраж, електронно издаване на сертификати за произход и пр.
 

13.10.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад