Назад

Делегация на Бизнес асоциацията Япония - Югоизточна Европа посети БТПП



БТПП и Българо-японският икономически съвет бяха домакини на среща с делегация от Бизнес асоциацията Япония - Югоизточна Европа (JSEEBA).  Делегацията бе съпроводена от Н.Пр. Такаши Коидзуми, извънреден и пълномощен посланик на Япония у нас, и г-жа Саяко Оцу, втори секретар в Посолството.

Оно Йошинори, почетен председател на JSEEBA, очерта целите на Асоциацията, насочени към насърчаване и развитие на сътрудничеството между Япония и страните от Югоизточна Европа, както и към стимулиране на малките и средните предприятия. Той акцентира на традиционно добрите отношения между България и Япония.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи предимствата на България като място за инвестиции и отношенията с Япония като  важен икономически партньор в региона на Източна Азия. Той  отбеляза отличното сътрудничество на Палатата с Посолството на Япония в София, както и стремежа за разширяване на партньорството с други организации в интерес на интензифицирането на двустранните търговско-икономически отношения. Председателят на Палатата очерта налагащата се напоследък тенденция, когато една фирма или институция трябва да покрие повече от една страна на Балканите, да избере за седалище София.

Гостите от Япония проявиха интерес към социалната и данъчна политика в България – ниво на осигуровки, плосък данък, ДДС, както и пенсионната реформа в страната и мерките, които са предприети. Подчертан бе интерес за сътрудничество в следните сектори: минна промишленост, инфраструктура, козметика.

Посланик Коизуми сподели, че сътрудничеството между Палатата и JSEEBA би било изключително перспективно в интерес на бизнеса от двете страни.

 


02.10.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад