Назад

Насърчаване на търговията и инвестициите България - Индия

Цветан Симеонов, председател на БТПП
Бизнес форум за насърчаване на търговията и инвестициите между България и Индия се проведе в София, организиран от Посолството на Индия у нас със съдействието на БТПП.
Инициативата е част от поредица от събития в рамките на кампанията, предприета от индийското правителство през есента на 2014 г. под наслов “Make in India”.
 
Целта е насърчаване глобалните инвестиции в производствения сектор на Индия. В тази връзка бяха представени ползите от сектора за страната. Акцент бе поставен върху преференциите, които правителството осигурява за чуждестранни компании, установяващи производствените си мощности в Индия.
 
                                                    
                                                              Н. Пр. Раджеш Кумар Сачдева,
                                                              Посланик на Индия в България
 
При откриването на форума Н. Пр. Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Индия в България, обърна внимание на множеството споразумения за сътрудничество в различни области и създаването на двустранна икономическа комисия - основа за външнотърговските ни взаимоотношения. Посланикът отбеляза нарастналия обем на търговията между двете страни и необходимостта от използва и потенциалът за взаимни инвестиции. От страна на индийски фирми съществува интерес за сътрудничество в областите информационни технологии, производство, промишленост, селско стопанство, туризъм, енергетика, хранително-вкусова и фармацевтична промишленост.
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че това е само първото от поредицата събития през тази година, посветени на сътрудничеството с Индия. 
Страната е добре позната в България като бързо развиваща се икономика и пазар с голям потенциал. Между двете страни са установени традиционно добри икономически, политически и културни отношения. Предприемаческият дух на индийците е известен в България. С цел по-нататъшно насърчаване на търговията БТПП, съвместно с  партньори от ЕС, Индия и Китай организира на 27 март 2015 г. семинар, информира Симеонов.
 
г-жа Шубра Синг,
представител на правителството на Индия
 
Шубра Синг, представител на правителството на Индия, направи презентация на програмата “Make in India”, като отбеляза, че страната има стабилен икономически растеж и очакванията за 2015 г. са той да достигне 7,4 %. Индия е намалила многократно броя на необходимите лицензи за производство. Планирано е да се изградят 100 специализирани града / smart cities /, в които да се концентрират чуждестранните инвестиции. Ще бъдат оформени индустриални коридори, свързващи специализираните градове на производството и подпомагащи движението на продукцията. 
 
Две големи индийски компании - "Tata Consultancy Services" и "Bharat Forge Limited" - представиха своя опит и бизнес проекти в Индия и в Европа.
 
 

26.03.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад