Назад

Новият посланик на Република Ирак посети БТПП



Новоназначеният посланик на Република Ирак в София Н.Пр. Кахтан Джанаби и търговският съветник към Посолството Хикмат Шафи посетиха БТПП и се срещнаха с председателя на Палатата Цветан Симеонов.
 
Целта на визитата бе запознаване с дейността на Палатата и обсъждане на двустранните икономически отношения. Н.Пр. Джанаби е в България от два месеца и предстои да връчи акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев през този месец. Той представи актуални данни за икономическата и инвестиционна обстановка в страната и акцентира върху факта, че съществуват области в Ирак, които са доста развити и привличат инвеститори – Кюрдистан, гр. Басра, районите южно от Багдад, както и местностите с културни и религиозни забележителности, които привличат чуждестранни инвеститори от секторите хотелиерство и ресторантьорство.
 
Обсъдени бяха и възможностите български фирми да участват в търгове в Ирак – в енергетиката, добив на природен газ и нефт, инфраструктура и др. В момента е важно и жилищното строителство - необходими са над 3 млн. жилища.
 
Като бъдеща съвместна инициатива бе дискутирано провеждаенто на бизнес форум с фирми от двете страни в области от взаимен интерес като енергетика, строителство, инфраструктура, селско стопанство и хранителна промишленост.
 
Посланик Джанаби посъветва българските фирми да ползват морски транспорт при осъществяване на доставките си до Ирак– от пристанище Бургас до Басра, или до Йордания.
 
БТПП изрази готовност да съдейства на Посолството при информиране на българските фирми за възможности за инвестиции и бизнес  в арабската страна.
 
За контакти: Посолство на Република Ирак, Търговски отдел, тел.: 02 971 02 92, e-mail: Iraqi_trade@mail.bg
 
За допълнителна информация: БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 494,e-mail: m.markova@bcci.bg.
 

09.03.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад