Назад

БТПП : Има потенциал в търговските и икономическите отношения с Русия, което означава да не се работи само за енергетиката



 
Бизнес делегация, организирана от БТПП и ръководена от председателя г-н Цветан Симеонов придружаваше министъра на икономиката, енергетиката и туризма по време на посещението му в Москва в рамките на 14-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. 
Българската търговско-промишлена палата оценява високо завършилото посещение, като ще се постараем да го направим важно и за българския бизнес по няколко причини:
За известен период от време като, че ли бяхме фокусирани в европейската интеграция, така важния за нас  руски пазар като, че беше отишъл на по-заден план. 
На следващо място - в последните години имаше изключително концентриране вниманието на правителството и на фирмите само и единствено във енергиините сделки, което бе твърде едностранчив подход. Фактът, че сме имали близка и баласансирана търговия с Русия показва, че има потенциал в търговските и икономическите отношения, която възможност налага да се помисли и да се работи не само в посока енергиини обекти, а и за балансиране на търговията. Това  естествено ще означава, че България от позицията на страна-членка на ЕС включително като използва възможностите на съюза, да се договаряме по-благоприятни условия за българските стоки в Русия. 
Срещите наложиха впечетлението, че в Русия продължава да има доста високо платежеспособно търсене и този елемент също трябва да се използва. Добрият  имидж на българската хранително-вкусова примишленост въобще не е загубил блясъка си и съвсем редно е да продължи да се развива пълноценно. Българската делегия имаше полезни срещи с Московската палата, там нещата ще се развиват  по правилата на сътрудничеството между търговските палати. Добре е да си припомним, че Русия не е само Москва. 
Не случайно на самите срещи във бизнес делегацията дойдоха не само фирми, а основно имаше бизнес представители на местните власти и неправителствени организации от области, като Пензенска, Арахангелска, Ставрополска,  Тюменска,  Фератовска,  Нижниновгоротска.  Изобщо има определен интерес в тези области към сътрудничеството с българския бизнес. БТПП постигна още едно важно решение по линията на известните притеснения, че може някой да договаря с непознат и неизвестен партньор, защото след промените и там фирмите са станали безкрайно много, а парнтьорът може да се окаже неплатежоспособен или неизряден. Ние се постратахме да работим в тази посока, подписаното споразумение със Федералната регистрационна камара ни дава възможност  в много кратки срокове да направим задълбочена  проверка чрез тях на руските ни партньори, като  тази проверка ще гарантира  надежност  на бизнес-контактите, защото е изчерпателна, многостранна и не само от официални източници. Гаранциите на Федералната регистрационна камара ще придаде допълнителна сигурност при осъществяване на сделките и на обмена. 
Интерсна бе още една положителна констатация. Става дума за налагащата се у нас тенденция на спад към изложбената дейност, вероятно заради кризата у нас. Това изобщо не е така в Русия. Оказа се, че според статистиката там поддържат на добро ниво интереса си към участието в изложби и панаири.
БТПП  сключи споразумение със Експоцентър-Москва,  който е най-голямата организация за изложби и панаири при това към Търговско-промишлената палата на Руската Федерация. Те ни гарантират доста добри условия за българските фирми, които се запишат чрез нас. Констатирахме, че работят със доста модерни методи за оценка на ефекта на панаирите и изложенията, които правят и то по правилата отговарящи на световната практика. Договорихме се  в кратки скорове техният опит да бъде споделен при нас и вероятно ние ще започнем да работим по тези методи, за оценка на резултатите от изложенията. 
На следващо място, но не по значение, видим беше интереса към недвижимите имоти във България, потвърден беше интереса към туризма в в нашите курорти. В подкрепа на този сектор ще е необходимо малко по-активна работа от страна на нашите държавни органи, които следва да облекчат до възможните граници, режима за визите.

11.04.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад