Назад

В БТПП бе представен опита на Словения в електронните услуги и правителство





 
На 5 април 2011 г. БТПП и Словенската търговско-промишлена палата организираха българо-словенски форум за компании, работещи в сферата на информационните технологии и комуникациите. Цветан Симеонов, председател на БТПП откри форума и поздрави участниците – български и словенски организации от IT сектора. Тази област е с бързо развиващи се възможности и безброй много приложения. 
Г-жа Матея Рудолф, представител на Център за обучение и знания в Словения представи опита си в кандидатстването за европейско финансиране и грантове специално за фирми и обществени организации от сектора на информационните технологии.
 
Участниците се запознаха със системите на електронно правителство съответно в България и Словения. Безспорно Словения е много напред в тази област, като в момента изпълнява трета стратегия за електронно правителство и има трето поколение портал за него. В допълнение в Словения са разработени и приложения към портала за деца и младежи и за възрастни хора с различен интерфейс и в отговор на различните потребности на възрастовите групи. В България електронното правителство изпълнява своята първа програма. До 2015 г. се предвижда свързването на основните регистри на централно и местно равнище.Словенските компании направиха презентации на своите услуги.
С тяхна помощ са разработени много регистри и системи за пренос на документи и обработка на данни в Словения, Хърватска, Черна гора, Сърбия.  Бяха дадени множество примери за добро приложение на електронни услуги. Словенските компании проведоха срещи с български партньори и очертаха възможностите за бъдещо сътрудничество.

05.04.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад