Назад

Конференция за необходимостта от извършване на оценка на въздействието на законодателството

 Необходимостта от извършване оценка на въздействието на законодателството събра на конференция в софийския хотел „Хилтън“ представители на правителството, бизнеса, политически партии, дипломати, международни организации, неправителствения сектор и медии. Конференцията, организирана от посолството на САЩ у нас, Американската търговска камара в България и Българската търговско-промишлена палата (БТПП), е част от кампания в няколко страни,  целяща засилване на чувствителността на обществото и държавното управление към необходимостта от предварителна оценка и анализ на резултатите от нов или променен закон и нормативен акт.
 
Откривайки конференцията, председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна категоричната позиция на неправителствените организации за задължително извършване на оценка на въздействието при подготовката на нови нормативни актове, особено касаещи бизнеса.
 
Зам. министър-председателят и министър на правосъдието Христо Иванов заяви, че е необходим структуриран и прозрачен процес на взимане на решения, реформа на закона за нормативните актове и използването на средствата за оценка на въздействието на законодателството.
Зам. посланикът на САЩ в София Брус Бъртън отбеляза, че в САЩ чрез оценката на въздействието на законодателството се осъществяват консултации и се постига прозрачност. 
Посланикът на Великобритания у нас Н.Пр. Джонатън Алън също взе отношение по въпроса и посочи, че оценката на въздействието за особено полезна за намаляване на тежестта на бизнеса, за изграждане на механизъм за консултация. 
Президентът на Американската търговска камара в България Питър Литгоу изтъкна, че бизнесът има опит и се справя добре с управлението на промените за това може да бъде полезен при извършване и на оценка на въздействието на законодателството.
В рамките на конференцията бяха представени добри практики по примера на САЩ и Великобритания. По думите на Алекс Хънт от Службата по мениджмънт и бюджет към президента на САЩ оценките за въздействието на законодателството целят максимизиране на ползите за обществото или поне балансиране на усилията и разходите, спрямо очаквания краен резултат. В САЩ извършването на оценка на въздействието на законодателството е заложено в закон от 1946 г.  и при подготовката на нов нормативен акт се провеждат обществени дебати и коментари.
 
Опитът на Великобритания представи Вера Асенова, съветник Европейски и икономически въпроси в Посолството на Великобритания. Британското правителство работи по правилото „една лира влиза като тежест за бизнеса и 2 излизат“, т.е. опростява се и се улеснява работата на фирмите. Оценката на въздействието на законодателството се използва основно за намаляване на регулациите – закони и нормативни актове, както и за разработване и координиране на политики.
 
Дискусия на тема „добро управление чрез оценки на въздействието“ бе проведена между Михаил Миков, БСП, Румяна Бъчварова, Герб, Лютви Местан, ДПС и Меглена Кунава, Движение България на гражданите,  с помощта на Евгени Евгениев, специалист от Световната банка.  Не бе постигнат консенсус относно механизмите за осъществяване на оценка на законодателното въздействие, но всички представители на политически партии застанаха зад мнението, че тя е изключително необходима и задължителна за българската законодателна действителност.
Позицията на частния бизнес и гражданското общество също бе представена с примери от българската практика – приети или обсъждани законови промени, без да бъде оценявано тяхното въздействие.
Разяснения по механизмите, използвани при анализ на въздействието на законодателството бяха направени от Алекс Хънт от Службата по мениджмънт и бюджет към президента на САЩ и от Лоренцо Алио, консултант в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който представи европейската перспектива.
 
По време на конференцията председателят на БТПП Цветан Симеонов бе отличен с почетен сертификат от Департамента по търговия на САЩ за отличното партньорство между БТПП, Посолството на САЩ в България и Търговския отдел на посолството. Отличието връчи посланика на САЩ у нас Н.Пр. Марси Рийс. Повече информация: ТУК
 
Презентации:
Alex Hunt-best practices RIA: ТУК
Alex Hunt-mechanics of RIA: ТУК
BritishEmbassy-Vera.Asenova: ТУК
EY-M.Raikov: ТУК
Lorenzo Allio-1: ТУК
Lorenzo Allio-mechanics: ТУК
PP_water_act_f: ТУК
Tony Dimov 10 Sept 2014 BG: ТУК
 

10.09.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад