Назад

За трета поредна година БТПП подкрепя Балканския винен конкурс и фестивал (BIWC)





На пресконференция по повод началото на Третото издание на Балканския винен конкурс и фестивал (BIWC) стана ясно, че тази година участват винопроизводители от държави на територията на Балканския полуостров, Централна и Източна Европа и Черноморският регион. Международното жури на конкурса, водено от председателя на BIWC Константинос Лазаракис, ще има възможността да оцени близо 400 вина от региона в пет различни категории; бяло сухо, червено сухо, искрящо, розе и десертно вино. За първа година BIWC ще присъди и награда за дизайн на винен етикет, в памет на големия български художник Кольо Карамфилов, създател на Гранд Трофея на конкурса. В изложението ще вземат участие 45 изби от Балканския регион. Тази година Балканският винен конкурс и фестивал ще премине под надслов: „Местните сортове – съкровищата на Балканите”

„Виненият конкурс и фестивал е една платформа за изява на най-добрите производители, да се узнае за тях и техните вина, а тези, които не са стигнали до тяхното ниво - да се научат да бъдат по-добри“, коментира Лазаракис на пресконференцията.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов отбеляза, че успехът по осъществяването на Балканския винен конкурс и фестивал е основание за популяризиране на Балканите като регион с голям потенциал. БТПП влага много усилия в обединяване на балканските страни, както и в реализиране на съвместни инициативи за присъствие на международния пазар. Председателят на БТПП подчерта, че Балканите обединени като доставчик на вино заемат 5-то място след  Италия, Франция, САЩ, Испания.

БТПП инициира и осигури възможност Балканският винен конкурс и фестивал да бъде представен по време на Общото събрание на Асоциацията на Балканските търговски палати АВС в Атина през април тази година.

„Изключително важно като стратегия за винарския бизнес, не само на Балканите, но и в България, е акцентът, който тази година поставяме – върху местните сортове“, посочи  Изпълнителният директор на Балканския винен конкурс и фестивал (BIWC) Галина Нифору. Тя разкри, че тече подготовка и по създаването на Балканска винена камара.

Събитието ще се проведе в две части. Конкурсната част ще протече при затворени врати на 5 и 6 юни в Suite Hotel Sofia, а фестивалната част, отворена за публиката, ще се проведе на 7 и 8 юни в градината на Гранд Хотел София.

Повече информация за фестивала – www.balkanswine.eu


05.06.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад