Назад

БТПП популяризира културно-историческото наследство в Югоизточна Европа чрез продуктите по проект „SAGITTARIUS“

По нестандартен начин в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, БТПП в партньорство с  20 организации от 7 европейски страни популяризира културно-историческото наследство на Югоизточна Европа чрез създадена по проект SAGITTARIUS  иновативна платформа за виртуални пътешествия.
„Пътуващ музей“, мобилно приложение, интерактивна образователна игра и рекламен филм за атрактивни туристически обекти в региона представи българският екип на проект SAGITTARIUS в рамките на Заключителна среща по проекта в София, която се състоя в БТПП.
 
Проект SAGITTARIUS се реализира и финансира по програмата за транснационално  сътрудничество на ЕС – Югоизточна Европа с участието на  партньори от  Гърция, България, Италия,  Румъния, Словения, Унгария и Хърватска.
 
Срещата бе открита от председателя на БТПП Цветан Симеонов, който подчерта необходимостта от развитие и подпомагане на по-малко атрактивните туристически дестинации. Общите туристически пакети с културни маршрути в повече страни от региона са все по-търсени, посочи той и отбеляза , че в това отношение Югоизточна Европа има голям потенциал и може да стане още по-атрактивна туристическа дестинация.
 
По време на срещата бяха връчени сертификати на завършилите успешно организирания в рамките на проекта „он лайн” курс по управление на културното наследство. 
 
Сред участниците в събитието бяха представители на туроператори, туристически асоциации, неправителствени организации,  академичната общност и медиите.  Всички гости имаха възможността да тестват разработените по проекта продукти на таблети на Палатата.
 
Българската търговско-промишлена палата координира дейностите на партньорите от Югоизточна  Европа, свързани с изработката на мобилното приложение, компютърните образователни игри и филма. Палатата беше носител на иновативното лице на проекта, който получи висока оценка от Съвместния технически секретариат на програмата  в Будапеща. Проект SAGITTARIUS е избран като „добра практика”  измежду 122 проекта, реализирани в програмния период 2007-2013 г. по програма Югоизточна Европа. Всички резултатите по проекта ще бъдат представени по време на заключителната конференция на програма „ЮИЕ”, която ще се проведе на 24-25.09.2014 г. в Любляна – Словения.
 
Докоснете се до културно-историческото наследство на Югоизточна Европа с помощта на съвременните технологии!
Забавлявайте се! Вие сте само на един „клик” разстояние от някое неповторимо място в Югоизточна Европа. 
Просто натиснете бутона на вашия таблет или смартфон и пътешествайте!
 
Възползвайте се от разработенитепо проект SAGITTARIUS продукти: 
 
             „Пътуващ музей” – „Roving Museum” – виртуален музей с историята на 110 културно-исторически обекта, разположени в страните-партньори по проекта, достъпен чрез Мобилно приложение за IoS   и Android, регистрирано в  АPPStore  и в Google Play Store  за всички ползватели на смарт мобилни устройства, включващо  110 туристически обекта в 7-те страни, участващи в проект SAGITTARIUS;
 
             Компютърни игри с образователен характер,  обединени под общото мото: „Един континент – една игра: докажи своите умения” ;
 
             Платформа в социалните мрежи, където посетителите могат да разгледат всички 110 културно исторически обекти, да обменят мнения, да разкажат своите истории и бъдат участници в създаването на нови истории, свързани с представените културно-исторически обекти;
 
             Рекламен филм на проекта, който разказва за раждането на един жив „мит” – SAGITTARIUS
 
Повече информация: ТУК
 

23.05.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад