Назад

Българска бизнес делегация посети Иран в периода 16-19 Февруари, 2010



На 17 Февруари при изключително голям интерес се проведе Българо-ирански бизнес форум, част от програмата на българската бизнес делегация, организирана от БТПП до ИР Иран.

Срещата беше официално открита от г-н Х. Наджафи Лариджани, Генерален директор на двустранни търговски отношения към Иранската ТПП, г-н Пламен Шукюрлиев, Посланик на РБ в Иран и г-н Момчил Станишев, МСМО, БТПП.

Във форума участваха около 30 ирански и български представители на бизнеса. Фирмите, които взеха участие в срещите от българска и иранска страна работят и търсят партньорства в следните области: производство на ветеринарни мед. Продукти, корабостроене, внос и износ на стомана, експлоатация и поддръжка на газови системи, сладкарски изделия, производство и дизайн на лампи и соларни панели, стъкларство, машини за производство на плочки и др.

Българската делегация посети и първото в историята международно изложение за услуги, което се провежда в Техеран – SERVICE EXPO 2010, в периода 16-19.02.2010 .

Българските фирми установиха директни контакти и осъществиха разговори с редица ирански и чуждестранни фирми, работещи в сферата на услугите.

В програмата на делегацията се проведе и среща с TCO ’Technology cooperation office’ www.tco.ir, която е под директното ръководство на Президента на ИР Иран.

Сред основните дейности на ТСО са насърчаване на науката и технологиите; подпомагане на международното сътрудничество в сферата на технологиите, трансфера и обмен на технологии; намирането на нови пазари и възможности за частния сектор, както и поддръжка за бизнеса; създаване на връзка между бизнеса и университетите, чрез развитието на техническия капацитет и високите технологии;

  • нанотехнологии, биотехнологии, Възобновяеми енергийни източници. ТСО е на 1-во място в ислямския свят и на 15-то в света; също така е в челните места по брой на научни публикации в областта на нано и био технологиите;
  • насърчаване на джойнт вентърс и изследователски проекти.
  • По време на срещата председателите на ТСО запознаха българските фирми с най-новите възможности които науката предоставя за развитието на водените от тях бизнеси.

17.02.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад