Назад

Как да правим бизнес с Йордания?





Снимка ©БТПП

На 18 февруари 2011 г. в БТПП се проведе информационен семинар Как да правим бизнес с Йордания? Семинарът се организира съвместно с Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество. Председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов откри семинара и накратко представи преимуществата на икономическото сътрудничество с Йордания. Страната не е засегната от настоящата глобална криза. Йордания е стабилна както като държава, така и като икономика. Отбелязва силен растеж в строителството. Освен това икономиките на България и Йордания не се конкурират. Според г-н Симеонов подобни срещи помагат за по-широкото отваряне на вратата за българския бизнес с Хашемитското кралство. Почетният консул на Йордания в България д-р Хасан Бармауи представи новите моменти в икономическото развитие на страната. Той подчерта и благоприятните условия за бизнес в региона. Чуждестранните инвеститори могат да притежават 50 % от капитала на компании в повечето сектори на икономиката.
Митата са ниски, в Йордания има индустриални и свободни зони. Свободно се репатрира капитала. Има ускорен режим за регистрация и лицензиране на нови проекти, облекчения за чуждите инвеститори. Провежда се приватизация на държавни предприятия.
Йордания е сключила няколко споразумения, които позволяват свободна търговия с големи региони:
Споразумение за асоцииране с ЕС, чиято цел е създаването на зона за свободна търговия с ЕС към 2015г.,  достъп до 25 европейски държави, пълно митническо освобождаване на всички стоки произведени в Йордания.
Споразумение с ЕФТА – достъп до 4 европейски страни: Швейцария, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, създаване на зона за свободна търговия с ЕФТА до 2014г.
Агадирско споразумение - споразумение за свободна търговия между Йордания, Мароко, Тунис и Египет, интегриран пазар от повече от 100 млн. души.
Общо-арабско споразумение за свободна търговия – достъп до 14 арабски държави
Споразумение за свободна търговия между Йордания и САЩ – в сила от декември 2001 г.
Бе направен обзор на икономическите отношения на Йордания и България. Д-р Бармауи отбеляза и няколко стратегически сектори с възможности за сътрудничество – информационни технологии, фармацевтичен сектор, хранително-вкусова промишленост, инжинерингова дейност и др.
Беше представена и новата инициатива – организиране на  Дни на българския бизнес в Йордания 26-29 март 2011 год. в Аман, заедно с изложение на български стоки и продукти.
Повече информация за изложението може да намерите тук: http://www.bcci.bg/news/index.php?news=535


18.02.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад