Назад

Успешно приключи бизнес мисията в Индия

Постигнати са конкретни договорености и е поставеното начало за бъдещи партньорства








Успешно приключи посещението на българската бизнес делегация, придружаваща министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Индия. Поводът за визитата бе 17-ата сесия на българо-индийската междуправителствена смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе в Делхи на 15-16 октомври 2012 г.

 
Връщайки се от Индия, министър Добрев заяви, че индийската компания "Съдърланд Глобъл Сървисез" планира да създаде близо 1000 нови работни места в градове като Русе, Пловдив, Варна и Бургас. Индийската аутсорсинг компания е решила да увеличи с 300% (около 900 души) броя на своите служители в България, в резултат на предвидените стимули за разкриване на нови работни места, заложени в проекта за промяна на Закона за насърчаване на инвестициите. Друга индийска компания - WIPRO, която се занимава с хидравлични цилиндри и бизнес в сферите на IT и медицината, също проявява интерес за инвестиции у нас. "Има доста инвеститори в Индия, които гледат с интерес към България поради макроикономическата стабилност и геополитическото положение на страната ни", заяви Добрев.
 
Най-големият производител на селскостопанска техника в Азия ESCORTS регистрира компания в България и ще започне асемблиращо производство на нов модел трактори "Farmtrac”. След това компанията предвижда разширяване на инвестицията си в нашата страна.
 
Български компании за производство на машини и оборудване за хранителната промишленост ще участват в международното техническо изложение India Engineering Sourcing Show 2013. Целта е с оборудването си българките фирми да подпомогнат преработването на земеделската продукция в Индия. 
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов потвърди положителните резултати и полезността на бизнес мисията в Индия. Постигнати са конкретни договорености и е поставеното начало за бъдещи партньорства. 
 
По време на посещението българските компании, чиято програма бе подготвена от БТПП и СТИВ Делхи, проведоха повече от 150 срещи с индийски партньори по време на два форума, организирани от Федерацията на индийските търговско-промишлени палати и от регионалната PHD Chamber. Като резултат са сключени два договора – за доставка на розово масло и продукти, както и на вина от България. 
 
Предстои организирането на опознавателни пътувания за индийски туроператори в България - до българските голф, спа, черноморски курорти, както и за български туристически агенции в Индия.
 
Обсъдени бяха перспективните за сътрудничество в сфери като природни науки и зелена енергия, както и възможностите за задълбочаване на контактите между български учени и индийски научни институти и изследователски центрове.
 

16.10.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад