Назад

Над 100 индийски фирми посрещнаха българската бизнес делегация в Делхи









Българо-индийски бизнес форум се проведе днес, 15 октомври 2012 г. в Делхи. В него участваха български компании, придружаващи министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на посещението му в Индия. Бизнес мисията е в рамките на 17-та сесия на Българо-индийската междуправителствена смесена комисия за икономическо и научнотехническо сътрудничество (15 – 16 октомври 2012 г.).
 
Събитието е организирано от Федерацията на индийските търговско-промишлени палати /FICCI/, Българската търговско-промишлена палата и Службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на България в Делхи. 
 
Форумът бе открит от г-н Р.В. Канория, председател на FICCI. Той представи икономиката на Индия и перспективите за двустранните отношения в секторите: информационни технологии, фармацевтична промишленост, биотехнологии, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост и др. Според г-н Канория, основно условие за използването на съществуващите възможности за съвместен бизнес е насърчаване разпространението на информация за икономическото развитие на двете страни.
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов се обърна към участниците, като посочи, че в българската бизнес делегация са включени фирми с интереси в  информационните технологии, машиностроенето, енергетиката, електрониката, туризма, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и др. 
 
Той подчерта, че областни управители на пет области в България – Варна, Бургас, Стара Загора, Габрово и Разград, придружават министър Добрев в Индия. Тяхното участие ще подпомогне развитието на отношенията и на регионално ниво.
 
Председателят на БТПП покани индийските фирми да правят бизнес в България, която е най-близката до Азия страна от ЕС. Той спомена някои от положителните страни на бизнеса с български партньори, включително избягването на рискове при курсови разлики при използване на разплащане в евро.
 
Министър Делян Добрев направи обстойно представяне на икономическия и инвестиционен потенциал на нашата страна, като покани повече индийски компании да инвестират в България, да търгуват с български партньори и така да достигнат до пазара на ЕС. 
 
В рамките на форума бе представен и нов проект - София Тех Парк, който цели изграждането и развитието на технологичен парк, в който да работят млади учени. Бяха оценени постиженията на Индия в тази област и бе подчертан стремежът на София Тех Парк да си сътрудничи, а не да се съревновава с индийски партньори.
 
Две индийски компании, вече инвестирали в България, в областта на информационните технологии и аутсорсинга и в селското стопанство, споделиха своя опит. Бяха изтъкнати положителни страни като: висока образованост на младите хора, владеене на повече от един чужд език, благоприятен климат и добри условия за отглеждането на зеленчуци и др.
 
Бяха представени възможности за развитие на бизнес в Индия от страна на Агенцията за инвестиции на Индия. Организацията е създадена от индийското Министерство на търговията, индустрията и FICCI. Предоставените данни показват, че Индия е четвърта в света по преки чуждестранни инвестиции, като 7 от топ 10 чуждестранни инвеститори в азиатската страна са от Европа. За последните пет години строителството се развива динамично, като строителната продукция през последните пет години е колкото за последните 25. За същия петгодишен период в инфраструктурата са вложени 500 млн.щ.д. Абонатите на мобилни услуги достигат 950 млн. Очаква се до 2025 г. Индия да се превърне в най-големия потребителски пазар в света. 
 
В присъствието на министър Добрев бяха подписани Меморандум за разбирателство между БТПП и FICCI и Споразумение за сътрудничество в областта на търговския арбитраж. Председателят на БТПП връчи специално писмо с покана до председателя на Арбитражния съд на Индия да посети България и да се запознае с нашия опит. Форумът продължава с двустранни срещи между българските и индийски партньори.
 
В рамките на посещението вчера бе проведена среща с Индийската асоциация на туроператорите, на която бе обсъдено сътрудничество в различни области на туризма, включително бизнес, конгресен и спа. 40 млн. индийски граждани пътуват всяка година до различни туристически дестинации. Индийските туристи са № 1 в Дубай, Швейцария, Великобритания, посещавайки тези страни с цел пазаруване. Освен това Индия е пръв инвеститор в туризма на Острова.
 
Утре предстоят срещи в регионалната палата - PHD Chamber, където българските фирми отново ще установят контакти с местни партньори, както и във Федерацията на индийските индустриалци.

Презентация, представена на бизнес форума: http://bcci.bg/resources/files/Invest_India_v1.pdf

15.10.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад