Назад

Университетите да привличат не само завършилите, но и работещите







 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов взе участие в среща на министъра на образованието с ректори от български университети за укрепването на висшето образование. Дискусията се проведе по покана на мисията на Световната банка в България. Университетите вече могат самостоятелно да произвеждат доктори и професори. Действащата система за студентско кредитиране дава възможност, ако двамата в семейството са студенти, имат изтеглен кредит и им се роди дете, държавата да изплаща кредита, съобщи министър Игнатов и напомни, че е възстановено правото на платено обучение.


През 2011 г. около 4 800 български студенти са изтеглили студентски заеми, а около 16 000 са получили стипендии, това стана ясно от представен доклад на Световната банка. Според него през 2010 г. 41% от младежите в България на възраст 19-23 г. са записали висше образование. 


Според Световната банка, въпреки количествени постижения, през последните две десетилетия висшето ни образование продължава да се сблъсква с предизвикателства по отношение на качество и ефективност. По нейни данни в България има приети стратегически документи за всички степени на образование, освен за висшето.
Също така според доклада на банката, ВУЗ-овете се управляват основно в полза на академичния състав. Друг проблем е, че висшето ни образование не е достатъчно финансирано. Затова и банката предлага бюджетното финансиране за висшето образование в средносрочен план да достигне 1% от БВП.

Системата на българското висше образование се нуждае от реформиране и модернизация, заяви министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по време на дискусията. Системата на висшето образование в България се намира в една много сложна ситуация, подчерта той. В годините на прехода според него са извършени редица положителни промени. Нашата система е подложена на натиск, а в последните две години е дадена възможност ВУЗ-овете да се сдружават, тръгнало е и студентското кредитиране, отбеляза министър Игнатов. Стартирали са и няколко проекта за връзка между бизнеса и висшето образование. Той препоръча университетите да привличат не само току-що завършилите, но и работещите.

Като успех Игнатов отбеляза, че у нас е заработило електронното обучение и би било лошо, ако то се забави. По повод изтичането на кадри от страната, министърът предположи, че в предизборна ситуация то ще се превърне в удобна тема от страна на различни политически сили да атакуват просветният министър. Той напомни, че специално в САЩ има програми за привличане на млади умове, затова е необходимо България да предлага все по-качествено висше образование.


Страната ни може да помисли и за сливане на някои държавни висши училища и създаване на големи многопрофилни университети, смятат още от Световната банка.

19.03.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад