Назад

В БТПП бе представен строителният панаир в Истанбул 2 – 6 май 2012г.









 
В БТПП бе представен международният строителен панаир, който ще се проведе в гр. Истанбул, Турция в периода 2-6 Май 2012г. Събитието бе открито от заместник-председателя на БТПП г-н Георги Стоев. Целта на форума е да се опознае потенциала на двете страни България и Турция,  както и бъдещи съвместни проекти в областта на строителството. 

Приветствие към участниците поднесе и Н. Пр. г-н Исмаил Арамаз, извънреден и пълномощен посланик на Турция в София. 

След подписването на споразумението за свободна търговия през 1998г. стокообменът между двете страни е нараснал около 10 пъти, каза в приветствие г-н Стоян Сталев зам.-председател на  Турско-българската търговско-индустриална камара. 

Представяне на българската икономика и възможностите за инвестиране направи г-н Георги Алипиев от Българската агенция за инвестиции. Презентация на българската строителна индустрия направи инж. Николай Станков, член на УС и представител на софийския офис на Българска строителна камара. Той запозна участниците във форума с тенденциите в строителството и бъдещите съвместни проекти. 


Др. Барис Онай, генерален директор на YEM – Строителен информационен център, презентира турския строителен сектор. YEM е частна фирма, занимаваща се с информационна дейност, организиране на изложения и издаване на списания и каталози с икономическа насоченост. 


В библиотеката на БТПП бяха депозирани екземпляри от последния каталог на турски фирми производители на строителни материали и оборудване в строителството. 


Др. Онай отбеляза нуждите и вноса на производствена енергия за турската икономика като цяло. В момента се изграждат хидровецове на територията на страната. За 2011 г. износът на турската икономика е за около 300 милиарда щатски долара като желаната цел е през 2013 г. до достигне до размер около 500 милиарда щатски долара. В строителния бранш се наблюдава 10-процентен растеж на годишна база.  


Представяне на изолационната индустрия в България направи г-н Борис Радулов, председател на Българската асоциация за изолации в строителството. Като цяло се наблюдава спад в строителството след големия пик през 2008 г. Във връзка с изискванията на ЕС за спестяване на енергия предстои цялостно реновиране на сградния фонд в България – напомни той. 


Въпреки спада като цяло съществува голям потенциал за пазара на изолации. БТПП и търговския отдел на турското посолство в София ще укажат съдействие на изявилите желание български фирми да посетят международния строителен панаир в периода 2-6 май в Истанбул. 
 

17.03.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад