Назад

Продължават срещите на председателя на БТПП в регионите







Председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов продължава срещи в регионите за информиране и срещи с местния бизнес и местните власти в подкрепа на бизнеса. През тази седмица срещите бяха в Монтана и Враца.

На пресконференция за медиите от гр. Монтана стана ясно, че четири фирми от Северозападен район влизат в първите позиции на класацията ТОП 100. Г-н Симеонов обяви частична информация от работата на експертите по счетоводните отчети за  2009/2008 година на над 4000 фирми в страната, които създават 76.43% от брутния вътрешен продукт. Обявяването на всички класации предстои скоро уточни още Симеонов.

При последвалата среща с местния бизнес бяха поставени многобройни въпроси и искания за съдействие. Сред тях станаха ясни много от проблемите на региона – заради закриване на местните данъчни служби, бизнесът в Монтана е принуден да пътува до град Велико Търново, за да контактува с финансовата администрация. Подобно е положението и с обслужването на митническите документи. Местните предприемачи са се принудили да финансират частен митнически служител. Пита се дали с подобни действия на администрацията се насърчава бизнесът.

Г-н Симеонов се срещна и с кметове на общини от област Монтана, с народни представители, с кмета на Враца и с Областния управител.

След това се проведе среща на председателя на БТПП с членовете на местния Ротари клуб във Враца. Беше представен филмът за 115 годишнината от основаването на БТПП.

Време е вече институциите да не употребяват думата "криза", каза на пресконференция пред врачански медии председателят Цветан Симеонов. Според него от тук нататък трябва да се говори за изострена конкуренция, но не и за криза, тъй като тази дума кара много от фирмите да предприемат грешна тактика, да се снишат и да изчакват, вместо да работят и да развиват бизнес. „Най-важното, в ситуации като сегашната, е да имаш добър мениджмънт", обясни още той. Наблюденията на Палатата показват, че за тези, които добре управляват бизнеса си криза не е имало и няма да има в обозримото бъдеще.

По идея на ръководството на ТПП Враца - г-н Евгени Евгениев и г-жа Илиана Филипова БТПП подпомогна осъществяването на визита във Враца на посланика на Швейцария Н.П. г-н Томас Фелер, който участва по същото време в рамките на обичайните срещи с бизнеса, кметство и администрация.Посланик Фелер се придружаваще от председателя на Българо-Швейцарска търговска камара г-н Бони Бонев.
Г-н Симеонов и ръководството на ТПП Враца участваха в последвалите срещи с кмета на Община Враца – д-р Костадин Шахов и неговия екип и със заместник областния управител – г-н Валентин Литов

Както и до сега срещите с местните власти и бизнеса, имат за цел да се придобие по-ясна представа за състоянието на региона. Цветан Симеонов  изтъкна постиженията на регионалната ТПП, че е една от най-дейните организации в национален мащаб. "Очакваме една по-голяма загриженост от местните власти към палатите, добави още той, тъй като те са основните помощници за осъществяване на икономическата политика по места, при това не са обвързани политически и помагат на всяка власт , независимо дали помощта, критиките и експертизата им е била потърсена или не. Определено бе напомнена необходимостта от актуализиране на регионалните планове за развитие и формирането на зони за инвестиции – т.н. индустриални зони с привлекателни условия за фирмите от рода на намален данък за боклука, както са направили в община Враца. За това информира кметът на града.
 Срещите с бизнеса ще продължат и по останалите региони на страната.

Пресслужба БТПП
16-09-2010


16.09.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад