Назад

Президентско вето върху промените в Кодекса на труда


С президентско вето върху промените в Кодекса на труда, отнасящи се до представителността на работодателските организации, завърши срещата на държавния глава Георги Първанов с представителите на три работодателски организации - Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара ( БТПП, АИКБ и БСК).
Председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна, че промените в Кодекса на труда противоречат на Конституцията и задълженията на България към международната общност и спомена Конвенция 87 на Международната организация по труда.
Според Цветан Симеонов в тристранния съвет се чуват предложенията само на една работодателска организация при това в несъответствие и в противоречие с международната практика.
„По-добре да се съобразяваме с международното право, в това число с трудовото", добави председателят на УС на БТПП. С промени в Кодекса на труда, с които бяха допълнени критериите за представителност на работодателските организации, БТПП отпада от тристранния диалог.
Според Цветан Симеонов това, че БТПП издава документи не може да бъде основание за излизане на Палатата от тристранния съвет, тъй като издаваните от нея документи не са възлагане на държавни функции, а заместител на държавните. Това е документ на Международната търговска камара, става дума за Карнет АТА, който е унифициран митнически документ, заместващ националните документи на всяка една страна по Конвенцията АТА.
Такава практика имат търговските палати на Кипър, Австрия и Словения -те са издатели на Карнет АТА и това не е никакъв проблем за работодателските им функции. Такъв документ издава и единствената работодателска организация в САЩ, като това не й пречи да бъде признавана -  изтъкна още Симеонов.
Той и колегите му от БСК и АИКБ потвърдиха, че у нас има фаворизиране на една работодателска организация.
Според Димитър Бранков от БСК промяната в критериите за представителство на работодателските организации въвежда изисквания със задна дата - тоест иска се от работодателските организации изпълнение на условия, които не са им били известни предишните четири години.
По мнението на шефа на АИКБ Васил Велев текстовете в Кодекса на труда за представителността на работодателските организации имат вътрешни противоречия.
По отношение на БТПП Велев каза, че от АИКБ са изразили пред държавния глава позицията , че това е полезна организация, необходима на бизнеса с експертния си потенциал и е добре да бъде съхранена.

МОТИВИ НА ВЕТОТО НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА

27.12.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад