Назад

Парламентарна делегация от Индонезия посети БТПП

 

В срещата, проведена на 9 декември т.г. в БТПП, взеха участие представители на Горната камара на индонезийския парламент – Сената, и членове на Управителния съвет на палатата.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов направи обзор на състоянието на българската икономика, бизнес отношенията и връзките с ТПП на Индонезия. Той подчерта отличното сътрудничество с Посолството на Индонезия у нас и отбеляза нуждата от допълнителни усилия за разширяване на икономическото сътрудничество.

Гостите бяха информирани, че се наблюдава нарастващ интерес от азиатските страни към България като страна от Европейския съюз най-близка до Азия.

Сенаторите направиха конкретни предложения за активизиране на двустранния бизнес. Например в Южен Калимантан има богати залежи на въглища. В Сулавеси се отглежда какао, произвежда се шоколад и палмово масло. В провинция Малуку, както и в Западна Папуа се интересуват от сътрудничество в областта на корабостроенето. Провинция Суматра изнася най-вече кафе, главно за японския пазар и по-малко за европейския. Провинция Риау е богата на природни ресурси – полезни изкопаеми, но повечето от находищата все още не са разработени. В този регион има петрол и природен газ. Въпреки природните богатства народът е беден и в много малко селища има електричество.

Индонезийските гости подчертаха, че освен чуждестранни инвестиции в Индонезия има нужда и от сътрудничество при подготовката на добри експерти, образоване на населението, с цел пълноценно използване на местните богатства. Те представиха и част от туристическите ресурси на Индонезия, като Бали далеч не е единственото място за туризъм.

БТПП пое ангажимент всяко запитване за сътрудничество от Индонезия да бъде доведено до знанието на потенциални партньори в България. 

При интерес от страна на българските фирми за преки контакти с предприемачи от Индонезия, моля пишете на e-mail: G.Dimitrova@bcci.bg

09.12.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад