Назад

БТПП участва в 20-то юбилейно издание на Виенския икономически форум

20-то юбилейно издание на Виенския икономически форум се проведе тази седмица в австрийската столица и във виртуалното пространство. Представители на Българската търговско-промишлена палата взеха участие в конференцията, която бе под надслов „Продължаваме да изграждаме икономически мостове в трудни времена“. Палатата си партнира с Виенския икономически форум повече от 15 години, като през април 2012 г. бе домакин на Софийската среща на Виенските икономически разговори.

В юбилейното събитие се включиха председателят на Виенския икономически форум посланик Виктор Якович, д-р Елена Кирчева, основател и генерален секретар на форума, премиерите на България, Косово, Северна Македония, зам. министър-председателите на Молдова и Черна гора, зам.-министър-председателят и министър на външните работи на България, министърът на икономиката и индустрията на България, федералният министър на финансите на Австрия, основатели и партньори на Виенския икономически форум.

„България продължава да работи активно със своите съседи за развиване на транспортните, енергийните и дигиталните връзки. За да укрепим свързаността между държавите, трябва да изградим изцяло Коридор №8. Той не само ще осигури развитие по оста Изток-Запад, но и ще изгради връзки с останалите маршрути в Източна Европа“. Това каза българският премиер акад. Николай Денков по време на участието си в дискусия в панела „Изграждане на икономическо сътрудничество в трудни времена“, заедно с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони, с премиерите на Република Северна Македония и на Косово - Димитър Ковачевски и Албин Курти, и с вицепремиерите на Молдова и на Черна гора - Думитру Алайба и Ник Джелошай.

Акад. Денков отбеляза, че се работи за свързването на основните северни гръцки пристанища в Солун, Кавала и Александруполис с българските пристанища на Черно море и река Дунав. „Изграждането на съответната инфраструктура ще помогне за развитието на целия Балкански регион и ще донесе ползи за хората и бизнеса“, допълни премиерът. И добави, че успех има там, където държавите са осъзнали, че е по-добре да работят заедно, отколкото да се конкурират, да работят в синхрон, за да преодоляват трудностите, а проблемите да се превърнат във възможности.

Мария Габриел заяви, че Виенският икономически форум е двигател за развитие, който има водеща роля в намирането на решения на глобални и регионални предизвикателства. Тя наблегна на три основни предизвикателства. "Първо, нужна е ясна визия за региона на Югоизточна Европа в ключови стратегически области като енергетика, транспорт и инфраструктура. Второ, важно е да инвестираме в иновациите, за да носят полза и ясни перспективи за новото поколение. Основна роля тук имат образованието и обучението. Трето, Виенският икономически форум винаги е показвал, че мястото на Западните Балкани е в ЕС. Те са част от европейското семейство. Сега е важно да откроим кои стъпки в процеса на разширяване ще носят конкретни ползи за гражданите".

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов сподели, че Източна Европа предлага много възможности за растеж и България ще е в основата на бъдещото развитие на региона. „Стартирахме като аутсорсинг дестинация, а вече се превръщаме в хъб за иновации и дигитализация“, каза той. Според него инфраструктурната свързаност, енергийният сектор, дигитализацията и ИТ секторът са ключови за развитието на цяла Европа.

Виенският икономически форум е учреден през 2004 г. със стратегическата цел да насърчава регионалното сътрудничество и диалога между държавите членки в региона от Адриатическо до Черно море. В продължение на две десетилетия форумът се утвърждава като мост между икономиката и политиката. Той събира политици, икономисти и дипломати за важни дискусии с цел развитие на регионалната икономика. Подробна информация ще намерите тук.

По предложение на Мария Габриел София ще бъде домакин на следваща среща на Виенския икономически форум, която ще се проведе на 22 април 2024 г.

 

 


15.11.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад