Назад

Главният секретар на БТПП участва в бизнес делегация, придружаваща държавния глава Румен Радев във Виена





Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, e в състава на бизнес делегация, придружаваща държавния глава Румен Радев във Виена, Австрия. Посещението е по покана на австрийския федерален канцлер Карл Нехамер и включва участие в кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия (WKÖ). В събитието се включиха представители на българския и австрийския бизнес в областта на енергетиката, банковия сектор, автомобилната индустрия и високите технологии.

Кръглата маса бе открита от главния секретар на Австрийската камара – Карл Хайнц Копф. Президентът Румен Радев сподели, че българският бизнес се е справил с редица предизвикателства в кризата и днес предлага добри възможности за взаимноизгодни партньорства.

Държавният глава акцентира още върху темите за енергийните ресурси, енергийния сектор и зеления преход. Той подчерта пред представителите на бизнеса, че постигнатата предвидимост в енергийния сектор у нас се дължи на повишената сигурност на доставките на енергийни ресурси и ниските цени на електроенергията.

Като области за развитие на двустранното сътрудничество Румен Радев открои високите технологии в областта на финансовия и банков сектор, както и автомобилостроенето. Президентът сподели, че „най-високото признание за постигнатото от България е, че все повече автомобилни компании откриват в България свои научни и развойни центрове, което е добра възможност за нашите инженери и фирми“.

Като конкурентни предимства на страната ни в Европа, Румен Радев отбеляза стабилните показатели на българската икономика, икономическия ръст от 3.4% за 2022 г., ниското съотношение на външния дълг спрямо брутния вътрешен продукт, значителния подем на индустриалното производство и на износа, както и квалифицираните кадри.

Васил Тодоров представи визията на БТПП за развитие на двустранните търговско-икономически отношения на фона на активното сътрудничество със Стопанската камара на Австрия и с ангажираните институции от двете страни за насърчаване на търговията и инвестициите между България и Австрия.

Главният секретар на БТПП акцентира и върху важността на подкрепата от страна на австрийския бизнес и на Стопанската камара за присъединяването на България към Шенгенското пространство, което ще бъде важен допълнителен стимул за развитие на стокообмена между двете страни.

 

 


23.06.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад