Назад

В Женева днес започна 111-та сесия на Международната конференция на труда

Делегация на българските работодатели участва в работата на форума


Председателят на БТПП Цветан Симеонов и Мирослава Маркова, главен експерт „Международно сътрудничество и международни организации“, участваха днес в официалното откриване на Международната конференция на труда (МКТ) в Женева. Съставът на българската делегация може да откриете ТУК.

Международната организация на труда провежда своята 111-та годишна конференция в периода 5 - 16 юни 2023 г. Работници, работодатели и правителствени делегати от 187 държави-членки на МОТ ще разгледат широк кръг от въпроси, включително: справедлив преход към устойчиви и приобщаващи икономики, качествено чиракуване и защита на труда. Tази година сесията ще се проведе в изцяло присъствен формат в Двореца на нациите в Женева.

Конференцията бе официално открита от  Жилбер Ф. Унгбо, генерален директор на Международната организация на труда, който отбеляза „Изправени сме пред различни предизвикателства - от последствията от пандемията COVID-19, нарастващите разходи за живот, екстремни метеорологични явления и геополитическа нестабилност до задаващата се глобална дългова криза. Техните ефекти върху света на труда значително забавят, ако не и обръщат напредъка към социална справедливост. Призовавам всички делегати на МКТ да се ангажират с нашата глобална мисия. Вашите виждания и идеи, вашите знания и опит ще бъдат безценни при определяне на  движението ни напред за социална справедливост.“

По време на сесията, наред с постоянните въпроси (докладите на Генералния директор на МОТ и на председателя на Административния съвет, проекта на програма и бюджет за 2024 – 2025), ще бъдат разгледани и други въпроси от особена важност като разработване на стандарт за чиракуване, повторна дискусия за стратегическата цел на социалната закрила, обща дискусия за справедлив преход към екологично устойчиви икономики и др.

Като ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ за 2023г., член на Международната организация на работодателите /МОР/, председателят на БТПП Цветан Симеонов е делегат от страна на българските работодатели. Очаква се на 6 юни той да представи доклада на българските работодатели.

Групата на работодатели ще вземе участие в работата на комитетите за чиракуване и справедлив преход.

Дневен ред на 111-та сесия на Международната конференция на труда (МКТ) в Женева.


05.06.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад