Назад

Обсъждане на търговско-икономическите отношения с Аржентина



Лукреция Вани, съпруга на посланика на Аржентина в София – Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасоф, посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов.

По време на разговора бяха обсъдени възможностите за провеждане на бъдещи двустранни съвместни събития с цел подобряване на търговско-икономическите отношения между двете страни.

Изразена бе и готовност за работа с различни организации с насоченост към женското предприемачество и организиране в близко бъдеще на съвместни делегации от български предприемачи до Аржентина. БТПП допълнително ще информира за точния период за провеждане на договорените инициативи.

По информация на българското Министерство на икономиката и индустрията  за дванадесетте месеца на 2022 г. стокообменът на страната ни с Аржентина възлиза на 41.89 млн. щ.д., от които износ 12,51 мил. щ.д. и внос 29.38 мил. щ. д. За сравнение за същия период на 2021 г, стокообменът ни с Аржентина е 44.58 млн. щ.д., от които износ 8.09 мил. щ.д. и внос 36.49 мил.щ.д.

За посочения период при българския износ се наблюдава ръст от 54.7% спрямо предходната година, като най-показателно е увеличението при позицията „химични торове“ – над 264%. При аржентинския внос в България се наблюдава 19.5 % намаление в сравнение с 2021 г., като стоковата структура е запазена като цяло, но с променени количества.

 


01.06.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад