Назад

Н.Пр. Олеся Илашчук: Сега е моментът да започне подготовка за възстановяването на Украйна







Новоназначеният посланик на Украйна в София Н.Пр. Олеся Илашчук посети БТПП и обсъди с председателя на Палатата Цветан Симеонов възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество. Участие в срещата взе и Лилия Иванова, председател на Българо-украинската индустриална камара при БТПП.

Цветан Симеонов запозна посланик Илашчук с дейността и структурата на БТПП, акцентирайки върху регионалната структура на БТПП и Съвета на браншовите организации към Палатата. Председателят на БТПП представи още дейността на Арбитражния съд и неговите предимства – дигитализация, бързина и икономичност.

Симеонов сподели, че БТПП поддържа традиционно добри връзки с Посолството на Украйна в София, както и с партньорите от Украинската търговско-промишлена палата. Той представи и дейността на Българо-украинската индустриална камара при БТПП, която е създадена през 2012г. с активното участие на Посолството на Украйна в София.

Лилия Иванова, председател на БУИК, информира за по-важните събития, организирани от Камарата през последната година, сред които Регионалния бизнес форум в Русе, посветен на възможностите за възстановяване на Украйна и участието на бизнеса. Тя сподели, че важна част от дейността на БУИК е активизирането на отношенията с партньори от Украйна и привличането на нови членове.

Обсъдена бе идеята за организиране на предстоящ Българо-украински бизнес форум, съвместно с ИАНМСП, който ще бъде насочен към секторите на информационните технологии, финтех, агротехнологиите, машиностроенето, хранително-вкусовата и мебелната промишленост.

Посланик Илашчук изрази подкрепата на Посолството на Украйна в София за активизиране на двустранните търговско-икономически отношения, като сподели, че сега е моментът да се започне подготовка за възстановяването на Украйна.

БТПП ще информира допълнително за предстоящи инициативи с партньори от Украйна.

 


01.06.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад