Назад

Укрепването на върховенството на закона и борбата с корупцията е предпоставка за подобряване на бизнес средата







Укрепването на върховенството на закона и борбата с корупцията като предпоставка за подобряване на бизнес средата и инвестиционния климат у нас бяха сред обсъдените теми на конференция „Върховенството на закона и бизнес средата в България", организирана от Американската търговска камара в България (АТК). Сред участниците във форума бяха служебният министър на правосъдието Крум Зарков, посланици, представители на бизнес организации, на двустранни търговски камари у нас, на неправителствения сектор.

Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), изтъкна, че върховенството на правото е водещ принцип в дейността на палатата. Той посочи, че има много примери, но предстои още много работа в областта на върховенството на правото у нас. "Не е редно, когато подготвяхме годишните ни награди на фирми, за които основен критерий е ръстът на тяхната печалба, да има фирми, които, след като разберат, че ще бъдат наградени, да се свържат с нас и да кажат: "Недейте да ни афиширате, защото първо идват бандити, след това политици", даде пример Симеонов.

През изминалата година ние от БТПП сме дали 134 становища по проекти на закони, за правителствени постановления и навсякъде сме отчитали от позицията на върховенството на правото. В събития като днешното се вижда колко много институции работят за върховенството на правото, но ние трябва да имаме синхрон между нас.

Г-н Стефанов каза, че властта корумпира, аз бих добавил, че това е възможно само ако средата й позволява  – отбеляза Цветан Симеонов. Ние сме заложили тези въпроси в новите 44  точки от приоритетите на АОБР, които представихме тези дни. ВИДЕО  от изказването на Цв.Симеонов

В последните години стана нещо много важно - антикорупцията и върховенството на закона станаха част от нашата колективна система за сигурност и това е изключително важно както за бизнеса, така и за България като член на НАТО и ЕС, напомни програмния директор на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов,.

Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), посочи, че върховенството на закона и политическата стабилност са двата основни фактора, които инвеститорите отчитат дори при първоначално отсяване на възможни локации. Въпреки че България има много предимства, преминавайки в процеса на оценка като локация, заради тези проблеми падаме на един много първоначален етап с определени инвеститори, отбеляза той. Богданов посочи още, че върховенството на закона и неговото прилагане е процес, а не единичен акт. Като пример за работата за даване на по-голяма сигурност на инвеститорите в България, Богданов отбеляза, че от БАИ разработват единна инвестиционна онлайн платформа, която да обедини всички участници в инвестиционния процес у нас. Това ще позволи избягване на неправилни практики и на посредници в инвестиционния процес.

Главният изпълнителен директор на АТК Иван Михайлов каза, че АТК приема темата за върховенството на закона във фундамента на своята работа. Михайлов каза, че е важно всички законодателни инициативи и препоръки по темата да доведат до краен резултат, който е нужен на бизнеса и му дава увереност, че нещата се случват по най-правилния начин. България има прекрасни стимули за привличане на инвестиции. Като говорим за привличане, трябва да говорим и за задържане, трябва да дадем правилните послания към бизнеса, отбеляза Михайлов. Бизнесът очаква, както сам е отговорен за резултатите си, така и тези, в чиито ръце е решаването на проблемите – парламент, правителство, да поемат своята отговорност, посочи Михайлов.

Посланик Херо Мустафа каза буквално следното :  -  Не видях осъден за корупция в България.

В България видяхме, че корупцията е изкривила това как институциите функционират и кой ги контролира, като това е в ущърб на българския народ, каза посланикът. Разбираме, че борбата с корупцията е един много дългосрочен проект и не е лесен, добави тя.

Трябва да преследваме лошите хора, като ги наказваме, да създадем дългосрочна промяна, каза Херо Мустафа. В тази връзка тя изтъкна глобалния американски закон "Магнитски". Отнехме визи от българи заради корупция. Гордея се с тези действия, ние стоим зад тях, но нито един от тях не е осъден за престъпление в България, голяма част от тях дори не са получили някакви дисциплинарни наказания, не са освободени от позиции, посочи Херо Мустафа.

„Нашите отношения никога не са били по-силни, уверена съм, че България е в по-добра позиция днес, за да постигне дългосрочен успех, отколкото когато и да е било, каза посланик Мустафа. Единствената област, която съжалявам, че не сме постигнали напредък, е в областта на върховенството на закона, каза тя и изтъкна, че борбата с корупцията е един от приоритетите ѝ, Тревожа се, защото истински приятели, партньори и съюзници работят заедно за подпомагане един на друг и когато България е силна страна, ние сме силни, каза още посланикът. Като посочи, че истинските партньори говорят честно един с друг, Мустафа даде примери за проблемни област у нас.

Тези, които са в бизнес средите, знаят колко са високи ставките. Чухме относно инвеститори, които виждат огромeн потенциал в България, но се притесняват, че правата им не са зачетени, ако са в правен спор. Чуваме истории за бизнеси, които са насочени от много мощни личности, те ползват държавни институции, които да заплашват. Чуваме за адвокати с куфари, за задкулисни сделки, за непрозрачни оферти, за спецификация на търгове, които са изкривени. Ние го чуваме от нашите компании, ние знаем, че това е истината", каза Херо Мустафа.

Конференцията в София бе организирана в партньорство с Британо-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарката търговска камара, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Българската търговско-промишлена палата, Гръцко-българския бизнес съвет, Конфиндустриа България, Френско-Българската търговско-индустриална камара и Шведско-българската търговска камара. Събитието е подкрепено от Центъра за международните частни предприятия (CIPE, Center for International Private Enterprise) и фондация "Америка за България"


20.01.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад