Назад

БТПП стартира изпълнението на нов проект за енергийна ефективност





От началото на 2023г. БТПП започна работа по нов проект EnergyEfficiency4SMEs*, чиято главна цел е оптимизиране на енергийната ефективност на МСП в три обособени сектора: хранително-вкусова промишленост, производство на метални изделия, ресторантьорство и хотелиерство.

На 26 и 27 януари 2023 г. Палатата ще участва в първата работна среща по проекта в Брюксел, Белгия, по време на която ще бъдат обсъдени предстоящите приоритетни задачи за реализиране.

Първият етап на изпълнение включва проучване, анализ, систематизиране и оценка на добри практики в сферата на ЕЕ. Успешни примери, свързани с намаление на потреблението на енергия, подобряване на производствената дейност, използване на възобновяеми енергийни уреди и инсталации, изграждане на системи за енергиен мениджмънт и др., ще бъдат представени на фирмите, заявили интерес да участват в дейностите по проекта.

Същинската фаза на проекта ще включва енергиен одит /ЕО/ на МСП, които искат да намалят енергийните си загуби и едновременно с това по-ефективно да използват енергопотреблението си. Планира се 20 МСП да преминат през безплатни енергийни обследвания, в резултат на което за всяка една фирма ще бъдат изготвени препоръки за подобрение на енергийния й статус.  Проектът ще идентифицира и фирми, преминали вече през ЕО и постигнали успехи при оптимизиране на техните енергийни индикатори, които ще послужат като успешни модели за подражание.

 Събраните успешни практики, както и разписаните мерки за подобрение на енергийната ефективност ще бъдат налични в онлайн платформа, където ще се качват всички резултати по проекта. Платформата ще бъде разработена през следващите няколко месеца.

Ако имате желание да следите дейностите по проекта, Ви молим да се регистрирате електронно тук. След като завършите Вашата регистрация, ще получавате информация за отделните фази на изпълнение на проекта, както и за предстоящи кампании, дейности и инициативи. Ако имате проблеми при електронното попълване на документа, моля да изпратите Вашите данни на projects2@bcci.bg и ще бъдете добавени в електронния списък.

………………

*Проектът се съфинансира по програма LIFE. Водещият партньор е ЕВРОПАЛАТИ. В консорциума участват 24 търговски палати и енергийни агенции от Австрия, Белгия, България, Германия, Естония, Испания, Италия, Кипър, Малта и Франция.

За допълнителна информация: Дирекция „Европейска интеграция и проекти“, БТПП
тел.: 02/8117508; 02/8117556

 

 


19.01.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад