Назад

Перспективи за развитие на търговско-икономическите отношения България - Либия

По покана на Н. Пр. Абу Бакр Ахмад Саид Салих, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Либия в София, председателят на БТПП Цветан Симеонов посети Посолството и разговаря с посланика. В срещата участваха също Махмод Абедалгадер, съветник към Посолството, и представител на консулския отдел. 

Посещението бе продължение на среща, проведена в края на миналата година, и във връзка с препотвърждение на поети ангажименти от двете страни за подобряване на търговско-икономическите отношения. Посланикът информира за развитието на либийската икономика към момента. Симеонов, от своя страна, представи икономическата ситуация в България и запозна екипа на Посолството с приоритетите на АОБР, която БТПП председателства през 2023г.

От страна на Посолството бе отбелязана необходимостта от увеличаване на броя на либийски студенти по медицина в български университети, както и активизиране на туристическите връзки.

Двете страни посочиха, че за постигане на споменатите цели е необходимо и е добре България да възобнови дейността на дипломатическата си мисия в Либия. По информация на Посолството понастоящем в Либия работят повече от 50 чуждестранни дипломатически мисии.

БТПП пое ангажимент след получаване на актуална информация за обявени търгове в строителната промишленост в Либия своевременно да информира чрез комуникационните си канали заинтересовани български компании от строителния бранш.

Събеседниците се обединиха около виждането, че традиционно добрите двустранни отношения, създадени през годините, са най-важната предпоставка за развитие на сътрудничеството.

 

 

 


19.01.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад