Назад

България с лек спад в Световната класация на таланти за 2022 г.И през 2022 г. Българската търговско-промишлена палата продължава своето добро сътрудничество с швейцарския Институт за развитие на мениджмънта (IMD). През 2022 г. Палатата активно участва в трето проучване на IMD, свързано със Световната класация на таланти за 2022, в която 63 страни, включително България, се оценяват от гледна точка на способността да произведат, задържат и привличат специалисти с нужните умения и квалификация за целите на успешното развитие на националните икономики в дългосрочен план.

Методологията включва използването на 31 критерия, разделени в три основни сектора на оценяване: инвестиции и развитие (оценка на ресурсите, които страната отделя за обучение на собствения си персонал), привлекателност (разходи за създаване и поддържане на бизнес среда, подходяща за задържане на персонала) и готовност (оценка на квалификациите, уменията и компетенциите на националните запаси от работна сила).

Анализът на събраните данни отрежда на България 59-то място, с една позиция надолу спрямо резултатите от 2021 г. Най-доброто представяне на страната ни е в сектор „Инвестиции и развитие“ – 46-та позиция, което оценява политиките за отглеждането на национални таланти като сравнително успешни.

Сред силните страни на представянето на България в категория „Инвестиции и развитие“  са съотношението ученици-учители в началното образование (9-то място) и в основното образование (28-мо място) и процентът жени, ангажирани в сферата на образованието, който ни поставя на 41-во място от 63 страни.

В категория „Привлекателност“ страната ни се представя най-добре в индекса на цената на живот (8-мо място) и ниските данъци (25-то място). Едни от най-ниските позиции в класацията България заема по отношение на привличането и задържането на таланти (62-ра позиция) и „изтичането на мозъци“ (62-ра позиция).

В Световната класация на таланти за 2022г. България се изкачва с една позиция спрямо миналата година в категория „Готовност“. Страната получава най-високи оценки в подкатегориите за броя чуждестранни студенти (35-то място) и в нивото на владеене на чужди езици от заетите (40-то място). Най-слаби са позициите на страната ни от гледна точка на обучението на мениджъри (62-ра позиция) и финансовите умения на заетите лица (63-та позиция).

Лидер в класацията за поредна, шеста година остава Швейцария, следвана от Швеция, Исландия (изкачила се за 5 години с 13 позиции до 3-то място), Норвегия и Дания.

Общото заключение е, че Ковид кризата с нейните ограничения и усилената миграция на работна ръка, са в основата на преосмислянето на политиките за подготовка на национални кадри. Акцентът на националните политики се е преместил леко от развитието на националната образователна система към заимстване на добри практики в образователните политики от най-добрите в света и създаване на по-добро качество на живот и икономическа стабилност и гаранция за привлекателност на всеки пазар на труда.

По-подробна информация за доклада на IMD World Talent Ranking 2022 и представянето на България вижте ТУК.

---------

Международният институт за развитие на мениджмънта (IMD) е високоуважавана независима академична институция, основана преди повече от 75 години от бизнес лидери за бизнес лидери. Базиран в Лозана (Швейцария) и Сингапур, IMD е класиран в Топ 3 на годишната глобална класация на Financial Times за Executive Education за последните 10 последователни години и в първите пет за 18 последователни години. Програмите за MBA и EMBA на IMD многократно са определяни сред най-добрите в Европа и света.

 


06.01.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад