Назад

Българската делегация взе участие в бизнес форум в Босилеград

Бяха очертани секторите от взаимен интерес: дървообработване, енергетика, текстилна и хранително-вкусова промишленост






 

Посещението на българската бизнес делегация в Сърбия продължи с бизнес форум в гр. Босилеград. Община Босилеград има над  8 хил. жители, като 98% от тях са българи. Събитието бе открито от председателя на Търговско-промишлената палата на Лесковац – Горан Йович. Владимир Захариев, кмет на община Босилеград също привества участниците, като подчерта, че моментът на посещението е много подходящ, тъй като има необходимост от задълбочаване на контактите между компании от двете страни на границата. Присъстваха частни фирми и общински организации, които се занимават с мебели, туризъм, пчеларство /над 4 хил. кошера/, селско стопанство /овцевъдство – 3 хил. овце/, текстилна промишленост /производство на чорапи/, завод за сушене на плодове и зеленчуци и др.  Местните компании търсят инвеститори и търговски партньори.

Посланикът на България в Сърбия Петко Дойков сподели, че са правени много посещения на високо ниво от нашата страна в региона, но е нужна намесата на реалния бизнес. Той благодари за организацията на събитието от партньорите от двете страни.

Цветан Симеонов, председател на БТПП също се обърна към участниците, като каза, че на форума присъстват малка част от българските фирми, които искат да инвестират в Босилеград и региона. Традиционно висок е интересът към бизнеса със съседната ни страна. В ежегодното проучване на Палатата за търсени бизнес партньори и желани дестинации Сърбия винаги е сред първите места. Симеонов отбеляза, че много активно се работи с дипломатическите представителства на двете страни и търговските палати. Според него потенциални за двустранен бизнес са секторите: дървообработване, енергетика /водно електрически централи/, текстилна промишленост и хранително-вкусова промишленост.

Посещението завърши със срещи с местни компании, среща в Културния център в Босилеград и представителството на БТА в града /Глас Прес/.

ВИДЕО ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ТУК 


18.11.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад