Назад

Българската делегация участва в бизнес форум в Търговската палата на Ниш

Бяха изнесени презентации на компании от двете страни и проведени делови срещи






 

Българската бизнес делегация, която е на посещение в Сърбия тази седмица, участва в бизнес форум в гр. Ниш. Търговската палата на Ниш бе домакин на срещата, която събра повече от 60 участници от двете страни.

Форумът бе открит от Милован Коцич, зам.председател на Търговско-промишлената палата на Сърбия, основен партньор на БТПП в съседната страна. Той подчерта, че свързаността на двете държави е ключова за правенето на бизнес. По темата се работи много усърдно, като се подобрява инфраструктурата в пограничните райони, изгражда се магистрала, а има и установена газова връзка. Всички тези фактори подпомагат развитието на контактите между компании от България и Сърбия.

Посланикът на България в Сърбия Петко Дойков приветства участниците в събитието и благодари за организацията на БТПП и партньорските организации в Ниш. Той подчерта, че готовността на фирмите за участие в подобни инициативи е показателна за двустранния икономически потенциал. Според посланик Дойков възможността за раеализация и партньорство между двете държави е 100%, т.е. – всеки контакти е ползотворен.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов се обърна към партньорите от Сърбия и сподели, че контактите между търговските палати са регулярни – поне два пъти годишно в рамките на участието им в инициативи на Европалати. Той заяви пълна подкрепа за усъвършенстването на транспортните връзки между двете страни. Също така Симеонов предложи конкретно сътрудничество за предварителна проверка на бизнес партньори от двете страни, съдействие при решаване на търговски казуси чрез арбитраж, предоставяне на полезна информация за компаниите от България и Сърбия. Той отговори и на въпроси на представители на местни медии, като изказа мнение, че има възможност за инвестиции и в двете посоки. Обещаващи сектори за реализирането на инвестиции са машиностроене и автомобилостроене /части за автомобилната промишленост/. Големи са възможностите за сътрудничество в селското стопанство и туризма.

Александър Миличевич, директор на Търговска палата Ниш, представи потенциала за развитие на търговски и инвестиционни сътрудничества. Бяха направени подробни презентации на компаниите от България и Сърбия и се проведоха много срещи.

Българските компании посетиха и Технологичен парк Ниш и се запознаха с неговата дейност.

 


17.11.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад